Markku Ojanen: Positiivisen psykologian käsikirja

 

Kustantaja: Basam Books
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 529 s.

Mitä positiivisessa psykologiassa tutkitaan ja miten sen tutkimustuloksia on sovellettu? Entä millainen on tieteenalan historia, millaista kritiikkiä sitä kohtaan on esitetty?

Kaikissa kulttuureissa viisaat ovat antaneet hyvän elämän ohjeita. Positiivisessa psykologiassa arvioidaan, miten toimivia nämä ohjeet ovat. Sen piirissä kehitetään myös jatkuvasti uusia menetelmiä, joilla hyvinvointia parannetaan. Suuri osa tutkimuksesta on kohdistunut hyveisiin, kuten kiitollisuuteen, anteeksiantoon, auttamiseen ja nöyryyteen. Viime vuosina tutkimuksen kohteena ovat olleet myös kulttuurit, organisaatiot ja ympäristöt. Lukijaystävällinen kirja tarjoaa kattavan ja ajankohtaisen kuvauksen nopeasti kehittyvästä tieteenalasta.  

Onnellisuusprofessoriksikin kutsuttu Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen keskittyy tässä tuoreessa teoksessaan positiivisen psykologian keskeisiin teemoihin, kuten hyvään elämään, elämän mielekkyyteen ja onnellisuuteen. Niitä tarkastellaan sekä tutkimustulosten että omakohtaisten kokemusten kautta monipuolisesti ja lukijan ajattelua herättelevästi. 

Tämä kirja kestää mainiosti useammankin lukukerran. Tiedän jo nyt tarttuvani siihen toistekin. Jos positiivinen psykologia kiinnostaa, ei tätä teosta kannata jättää lukematta.