Terhi Kunnas: Rakkaani ei tuota puhetta

 

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 180 s.

Seuramiehen joka ikinen sana katosi. Kävely ei enää onnistunut. Oikea käsi unohti tehtävänsä. 

Terhi Kunnas kertoo, kuinka aivoinfarkti pommitti hänen puolisonsa ja perheensä elämän pilalle ja jätti vain muiston entisenlaisesta miehestä ja isästä. Tilalle tuli kauhua, surua, pelkoa ja luopumista. 

Voiko aivoinfarktista selvitä, ja mitä se kaikilta vaatii?

Oma arvioni: Terhi Kunnas kertoo kirjassaan koskettavan ja omakohtaisen tarinan siitä, kuinka perheen elämä voi muuttua hetkessä peruuttamattomasti. Arki ei ole entisensä, kun perheenisä menettää paitsi sanansa myös suuren osan toimintakyvystään massiivisen aivoinfarktin seurauksena. Kukin perheenjäsen suree ja oireilee tavallaan. On ymmärrettävää, että uusi tilanne on raskas kaikille, mutta tuskasta, uupumuksesta ja peloista huolimatta, arki jatkuu. Lapsista on huolehdittava ja koirakin vaatii osansa huomiosta. Maailma ei pysähdy, vaikka elämä meneekin monin tavoin rikki. 

Vaikka kirja onkin pääosin surullista luettavaa, ja etenkin lasten tunteita on kuvattu riipaisevasti, oli kuitenkin hienoa huomata, että kokemusten kirjaaminen päiväkirjaan, on auttanut kirjoittajaa selviytymään, ja muutakin apua on ollut saatavilla. Se sai miettimään muun muassa sitä, kuinka moni psyykkisesti vakavasti oireileva nuori tai jaksamisensa äärirajoilla oleva omaishoitaja jää ongelmiensa ja suurten kysymystensä kanssa yksin. Pelkäänpä, että aivan liian moni. Kirjaa lukiessani tunsin todella suurta kiitollisuutta siitä, että kykenen ilmaisemaan itseäni puheella, sekään kun ei ole itsestään selvää. 

Rakkaani ei tuota puhetta voi mielestäni tarjota arvokasta vertaistukea aivoinfarktin saaneiden läheisille. On hyvä kuitenkin muistaa, että jokainen aivotapahtuma on yksilöllinen samoin kuin kuntoutumisprosessikin. Niinpä esimerkiksi puheen palautumista on mahdotonta ennustaa. On mentävä eteenpäin päivä kerrallaan ja toivottava parasta.