Tuomas Aitonurmi: Ruumiin ylittävä ääni – Esseitä

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 160 s.

”Minä vihaan tätä rakennelmaa, joka myrkyttää meidät.”

Tuomas Aitonurmi sylkee suustaan sanoja, joiden takana on syvä henkilökohtainen trauma. Hän kirjoittaa suoraan sitä kohti. Näin syntyy väkevän omakohtaisia esseitä kiusaamisesta, homoudesta ja maskuliinisuudesta. 

Ruumiin ylittävä ääni -kokoelmassa taidetta käsittelevät tutkielmaesseet vuorottelevat elämäkerrallisen kerronnan kanssa. Videotaiteesta, musiikista ja kirjallisuudesta Aitonurmi löytää korjaavia kokemuksia. 

Oma arvioni: Tuomas Aitonurmen esikoisteos on kiinnostava kokoelma vimmaisia ja tarkkanäköisiä tekstejä paitsi kiusaamisen ja toksisten roolimallien  syvistä jäljistä, niin myös taiteen parantavasta voimasta.  On tärkeää, että esimerkiksi kouluväkivaltaan liittyvää hiljaisuutta uskalletaan nykyään jo rikkoa. Kun sen tekee omien kokemustensa kautta, sanoma tulee lähelle lukijaa. Minua viehätti muutenkin erityisesti juuri tekstien omaelämäkerrallisuus ja kirjoittajan henkilökohtaisen elämän kipukohtien läpikäynti tunteita säästelemättä, vaikka niiden ilmaiseminen ei aina hyväksyttävää ole ollutkaan. Luulenpa, että aika moni voi samaistua siihen, ettei oman identiteetin löytäminen välttämättä suju mutkattomasti. 

Jos et karsasta omakohtaisia kirjoituksia vaikeistakaan kokemuksista ja olet kiinnostunut taiteesta, Ruumiin ylittävä ääni -esseeteos voi olla sinulle mieluista luettavaa. Suosittelen.