Anna Tommola: Pelon voima – Miten ikiaikainen tunne ohjaa meitä

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 314 s.

Kiehtova tietokirja katsoo pelkoa silmästä silmään

Pelko kuuluu elämään – se on varhainen, aivoihin koodattu selviytymismekanismi. Tiedostamattomana se voi kuitenkin vaikuttaa salakavalasti, ja siksi sen mekanismit on tärkeää tuntea, Miten pelko ohjaa elämää niin ihmisten arjessa kuin laajemmin yhteiskunnassa?

Eloisasti kirjoitettu teos valaisee pelon voimaa neurotieteen, psykologian, historian ja sosiologian näkökulmista, Miten erottaa hyödyllinen ja hyödytön pelko? Miksi pelko saattaa antaa supervoimat – mutta myös lamauttaa? Miten esimerkiksi salaliittoteoriat käyttävät pelkoa polttoaineenaan?

Oma arvioni: Tässä tuoreessa tietokirjassa pelkoa tarkastellaan todella monipuolisesti edeten yksityisistä peloista yhteisiin pelonaiheisiin. Kirja osoittaa, että tunteena pelolla on vahva hermostollinen perusta ja pitkä historia. Pelko onkin ollut aina läsnä elämässämme ja se tulee myös aina olemaan. Vaikka pelko on varmasti tuttu ihan jokaiselle meistä, tarjoaa tämä kirja paljon uutta tietoa ja todella yllättäviäkin tutkimustuloksia.  Erityisen kiinnostavaa oli lukea, siitä kuinka vihapuhe, ja pelko liittyvät toisiinsa. Kirja sai myös miettimään, millaisia asioita olen itse pelännyt elämäni aikana ja kuinka pelkoni ovat muuttaneet muotoaan iän ja kokemusten karttumisen myötä. 

Esimerkit elävästä elämästä tuovat aiheen lähelle lukijaa ja tarjoavat mukavasti tarttumapintaa. Näin ollen Pelon voimaa on helppo suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille.