Antti Reini: Sunnuntai

 

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 319 s.

Antti Reini avaa romaanissaan tietään Kallion kujilta monipuoliseksi taiteilijaksi.

Antti Reini kasvoi yksinhuoltajaäidin poikana 1970-luvun Kallion kovilla kaduilla ja Helsingin bändikämpillä. Jätettyään koulut kesken hän teki hanttihommia henkensä pitimiksi, reppureissasi ympäri Eurooppaa ja etsi pitkään itseään intuitioonsa luottaen. Jatkuvasti uusia kokemuksia janoava nuorimies ajautui Tukholman pahamaineisissa lähiöissä syvälle päihteiden maailmaan ja päätyi lopulta kuilun reunalle.

Tumman huumorin sävyttämä romaani näyttää maailman Reinin silmin. Se kertoo, kuinka kapinoiva oman tiensä kulkija löysi tarkoituksensa näyttelijänä, lauluntekijänä, muusikkona ja kirjailijana ja onnistui vuosien mittaan kääntämään sisäisen vimmansa mielenrauhaksi.

Oma arvioni: Sunnuntai on muisteluromaani, jonka teksti soljuu kuin vapaa virta. Kirja tarjoaa lukijalle välähdyksenomaisia kuvia niistä tapahtumista ja maisemista, joihin kirjoittaja värikkäällä matkallaan menneeseen kulkee. Hänen elämässään on ehtinyt tapahtua yhtä ja toista. Kokemuksiin liittyvät tuntemukset ovat kirjassa kerrotuissa episodeissa vahvasti läsnä lämminhenkisellä huumorilla höystettynä. Pidin erityisesti siitä, että Sunnuntaista löytyi syvällistä pohdintaa elämästä, mutta lööppiteollisuuden rakastamat paljastukset puuttuivat.  

Taiteen moniottelijana tunnettu Antti Reini (s. 1964) kuvaa romaanissaan mielestäni hienosti sitä, kuinka muisti on itse asiassa varsin hatara matkaseuralainen ja vieläpä todella valikoiva sellainen. Mutta toisaalta muisti on hänen mukaansa avautuessaan kuitenkin mitä mahtavin visionääri.