Kaisa Tammi: Naisvankilan pomo

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2022
Äänikirjan lukija: Johanna Kokko
Äänikirjan kesto: 8 h 36 min

Tarinoita kaltereiden molemmilta puolilta

Vahva elämäkerrallinen tarina lähiöhelvetistä naisvankilan johtajaksi nousseesta Kaisa Tammesta ja hänen todistamistaan ihmiskohtaloista.

Kaisa Tammi on arvostettu vankilanjohta­ja, mutta jos kohtalo olisi puuttunut peliin, hän saattaisi olla kaltereiden toisella puo­lella. Tammen vahva omaelämäkerrallinen kirja kertoo hänen nousustaan lähiöhelvetistä Vanajan vankilan johtajaksi ja yhteiskunnan hyljeksi­tyimpien naisten puolestapuhujaksi. Tammi avaa naisrikollisiin liitettyjä myyttejä ja kertoo työssään todistamistaan rujoista ja rii­paisevista mutta myös toivoa antavista ihmiskoh­taloista sekä siitä, miten raskas työ vankilassa on muuttanut häntä itseään. Tammi paljastaa myös, millaista on ollut tehdä uraa miesvaltaisessa, nai­sia usein ylenkatsovassa maailmassa.

Oma arvioni: Oli erityisen kiinnostavaa kuulla, kuinka Kaisa Tammi ajautui töihin vankilaan ja miten hän on vuosikausia työskennellyt sitkeästi naiserityisen vankilatyön eteen. Kirja tarjosi mielenkiintoista tietoa myös muun muassa naisvankien erityispiirteistä ja traumatietoisesta työotteesta, josta onkin viime aikoina alettu puhua onneksi aiempaa enemmän. Kirjan keskeinen sanoma on mielestäni se, jokainen vankikin tulisi kohdata ensisijaisesti ihmisenä. Suosittelen tätä sujuvasti etenevää kirjaa etenkin kaikille naisasianaisten elämäntarinoista kiinnostuneille lukijoille.