Kati Sarvela & Teemu Liimatainen: Kuka pelkää hammaslääkäriä - Haavoitettujen kokemukset terveydenhuollossa

 

Kustantaja: Basam Books
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 

Lääketieteellisiin toimenpiteisiin, diagnooseihin ja toimintakulttuuriin liittyvä medikaalinen traumatisoituminen on terveydenhuollon arkipäivää ja koskettaa lähes jokaista perhettä jollain tavoin. Traumatisoituminen ja sen synnyttämä haitallinen stressi ei erittele sitä, oletko ammattilainen vai palvelunkäyttäjä: sen edessä olemme kaikki ihmisiä. 

Kuka pelkää hammaslääkäriä muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä saada korjaavia kokemuksia ja vahvistaa resilienssiä eli kykyä toipua haavoittavista kokemuksista. Kaksi eri sukupolven hammaslääkäriä, Kati Sarvela ja Teemu Liimatainen, kuljettavat lukijan omien kokemustensa sekä teoriatiedon ja harjoitusten kautta haavoittuvuuden ja toipumisen eri kerroksiin. 

Trauma ei ole vain yksilöllinen ilmiö, vaan kokonaisvaltaisesti parantava hoitoympäristö vaatii syvällistä terveydenhuollon kulttuurin ja yhteiskunnallisen ilmapiirin muutosta. 

Oma arvioni: Olipa ajatuksia ja tunteita herättävä teos. Se osoitti hienosti, kuinka sekä haavoittuvuus että toipuminen ovat monikerroksisia ilmiöitä. Tulen varmasti tarkastelemaan monia kirjassa esille nostettuja tärkeitä teemoja jossakin vaiheessa enemmänkin, ja kirjassa olevia harjoituksia saatan hyvinkin hyödyntää tulevissa valmennuksissani. 

Vaikka teos oli paikoin rankkaa luettavaa, on kuitenkin lohdullista, että korjaavat kokemukset ovat aina mahdollisia ja resilienssi vahvistuu harjoitusten avulla. Myös medikaalisten traumojen ennaltaehkäiseminen onnistuu, jos ilmiötä osataan tarkastella eri näkökulmista ja sekä yksilöiden kokemuksia että tieteellistä näyttöä kunnioittaen. Tämä teos on siinä oivallinen apu. Jos siis haluat omalta osaltasi olla luomassa kokonaisvaltaisesti hoitavaa toimintaympäristöä ja lisätä traumatietoisuuttasi, lue tämä monipuolinen uutuusteos. Suosittelen lämpimästi.