Kirsi Piha: Levoton lukija

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 341 s.


Vapaasti hengittäviä esseitä elämästä, kirjoista, lukemisesta ja kirjoittamisesta. 

Kirsi Piha hahmottaa lukemalla ympäröivää maailmaa, itseään ja toisia ihmisiä. Kirjoista hän etsii ymmärrystä sille, keitä me olemme, mikä meitä liikuttaa ja mistä elämässä on pohjimmiltaan kysymys.

Levoton lukija käsittelee kirjallisuuden innoittamana rohkeasti ja yllättävistä näkökulmista ihmissuhteita, elämää, sen vaiheita ja muutoksia: äitiyttä, ikääntymistä, kuolemaa ja rakkautta. Muutamat kirjailijat, kuten Virginia Woolf, Tove Jansson, Fernando Pessoa ja Hannu Mäkelä ovat lukijalleen erityisen rakkaita. 

Paitsi kirjailijoiden tuotantoa, Kirsi Piha pohtii heidän elämäänsä ja tapaansa kirjoittaa. 

Oma arvioni: Pidin tästä kirjasta todella paljon. Esseet olivat kiinnostavia, elämänmakuisia ja monikerroksisia. Ne saivat minut pohtimaan myös omaa suhdettani kirjoihin ja lukemiseen. Lisäksi nämä sujuvasti kirjoitetut tekstit innostivat minua sekä lukemaan että kirjoittamaan lisää. Tunnustan olevani intohimoinen kirjaihminen, jolle kirjat ovat aina olleet nautinto itsessään, kuten Kirsi Pihallekin, jota haluan kiittää tämän hienon lukuelämyksen tarjoamisesta. Suosittelen tähän kirjaan tarttumista lämpimästi kaikille todellisille kirjojen ystäville. 

"Lukeminen on maailman ja ihmisen mielen ymmärrettäväksi tulemista ja se on nautinnollista."