Mirkka Torikka: Rakas katastrofini

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 331 s.

Miten pitää lastensa isä elossa, jos hän ei halua itse elää?

Koskettava taistelutarina elämästä mielenterveysongelmista kärsivän itsetuhoisen puolison rinnalla ja mahdottomalta tuntuvasta pyrkimyksestä saada elää tavallista elämää. 

Naimisiin mennessään Mirkka Torikka oli onnellinen saatuaan tiilitalon, lapsia, koiran ja kesämökin. Muutaman vuoden kuluttua hääkelloista puoliso Aki alkoi saada itsetuhoisia ajatuksia. Mirkan tehtäväksi jäi pitää lapsiperheen arki kasassa ja lastensa isä hengissä. Se vaati jatkuvaa ylivireystilaa, nukkumista eteisen lattialla ovikellona sekä välillä epätoivoista taistelua hoidon saamiseksi. Vielä kun kodista paljastui vakava kosteusongelma, kaikki tämä piti tehdä mittavan homeremontin keskellä. 

Kun Aki lopulta onnistui kuolemaan, Mirkka päätti, ettei koko perheen elämä voi loppua siihen eikä hänen ongelmistaan tarvitse puhua kuiskaten. Kirja nostaa esiin yhteiskuntamme tabuja mielensairauksista itsemurhaan ja homeongelmista talousahdinkoon ja kertoo rohkealla ja inhimillisellä tavalla asioista, joihin liittyy usein häpeää ja syyllisyyttä. 

Oma arvioni: Tämä kirja jätti itselleni jotenkin todella ristiriitaiset fiilikset. On toki hyvä, että vaikeista asioista, kuten vaikkapa mielenterveysongelmista ja itsemurhista puhutaan avoimesti. Vain siten tabuja voidaan rikkoa. Ja parhaita kertojia ovat juuri he, jotka ovat kyseisiä asioita henkilökohtaisesti kokeneet tai ihan läheltä seuranneet. He kun voivat tarjota samaa kokeneille arvokasta vertaistukea. 

Jäin kuitenkin miettimään, mikä tarkoitus seuraavien suhteiden kuvaamisella tämän kirjan sivuilla oikein oli. Ainakin minulle muistelmien taistelutarinallinen osuus kirjoittajan omaa toimintaansa  kriittiselläkin otteella reflektoivan pohdinnan kera oli ehdottomasti kirjan parasta antia. Parhaimmillaan teos olikin sujuvasti kirjoitettua ja koskettavaa luettavaa.