Naomi Klein & Rebecca Stefoff: Näin pelastamme planeetan

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2023
Englanninkielinen alkuteos: How to change everything
Suomentanut: Laura Kalmukoski
Sivumäärä: 309 s.

Näin pelastamme planeetan on kansainvälisesti tunnetun kirjailijan ja aktivistin Naomi Kleinin ensimmäinen kirja nuorille. Yhdessä palkitun nuortenkirjailijan Rebecca Stefoffin kanssa Klein kertoo vaikuttavasti ja selväsanaisesti, miksi maapallo tarvitsee apuamme ja kuinka jokainen voi osallistua maailman muuttamiseen. Nuorilla on valtaa ja voimaa saada aikaan suuria muutoksia.

Kirja vastaa kolmeen tärkeään kysymykseen: Missä olemme nyt? Miten päädyimme tähän? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Australian Suuren valliriutan kuolemasta hurrikaani Katrinaan ja Greta Thunbergin koululakkoon – ilmastonmuutos vaikuttaa ihan kaikkeen. Kirja tarjoaa paljon tärkeää tietoa ilmastonmuutoksesta,mutta on myös täynnä ideoita, innoittavia tarinoita ja neuvoja, joiden avulla jokainen voi päättää tarttua toimeen. Nuoret voivat auttaa rakentamaan paremman tulevaisuuden. Nuoret voivat päättää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Nuoret voivat muuttaa kaiken.

Hirmumyrskyjä, sulavia jäätiköitä, roihuavia metsäpaloja! Ilmastonmuutoksen näkyvimmät vaikutukset ovat arkipäivää eri puolilla maailmaa. Onneksi nuoret ilmastoaktivistit ovat päättäneet tehdä asialle jotakin. Oletko sinä yksi heistä?

Oma arvioni: Tämän nuorille suunnatun tietokirjan aihe on todella tärkeä, sillä ilmastonmuutos, tai ilmastohäiriöt, joista kirjassa puhutaan, ovat totta jo tänään. Onneksi voimme kuitenkin halutessamme tehdä paljonkin haitallisen kehityskulun hidastamisen eteen ja luoda yhdessä myös sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta meille kaikille. Kirjassa äänensä saavat kuuluviin monet nuoret ilmastoaktivistit eri puolilla maailmaa. Vaikka kirjassa mielenosoitukset planeettamme puolesta saavat paljon huomiota, tuodaan teoksessa hyvin esille myös muita vaikuttamistapoja. Luonnossa liikkuminen, ilmastoteemoista kirjoittaminen tai vaikkapa puiden istuttaminen ovat esimerkkejä muunlaisesta aktivismista.

Suosittelen tätä ilmastonmuutosta monipuolisesti eri näkökulmista tarkastelevaa teosta kaikille nuorille, jotka ovat huolissaan tulevaisuudesta ja haluavat olla mukana toimimassa paremman huomisen puolesta.