Valérie Perrin: Vettä kukille

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Ranskankielinen alkuteos: Changer l'eau des fleurs
Suomentanut Saara Pääkkönen
Sivumäärä: 473 s.

Violette Toussaint on hoitanut hautausmaata pienessä bourgognelaisessa kylässä jo kaksikymmentä vuotta. Hänen keittiöönsä hakeutuvat niin kaukaa tulevat haudallakävijät kuin paikallisetkin, jotkut kahvikupposen ja toiset kuuntelevan korvan tarpeessa. Edes Violetten lähimmät työtoverit – hullunkurinen mutta sydämellinen haudankaivajien kolmikko, kylän hautausurakoitsijat ja pappi – eivät kuitenkaan tunne Violetten tarinaa. Mikä saa kauniin naisen viettämään hiljaiseloa pienessä tuvassa hyvin hoidetun hautausmaan muurien sisällä?

Vettä kukille on palkittu romaani unohtumattomasta hautausmaan naisesta, joka ei lakkaa uskomasta huomiseen ja pienten yksityiskohtien kauneuteen. Tunnelmallinen, ranskalaisen charmin sävyttämä teos kuvaa rakkautta ja menettämisiä viiltävän kauniisti. 

Oma arvioni: Tämä kielelliseltä ilmaisultaan tunnekylläinen ja kaunis romaani kätki sisälleen todella surullisen tarinan. Violette on hahmona todella sympaattinen, joten lukijana hänelle olisi toivonut vain onnea ja kaikkea hyvää. Odotin pitäväni tästä kirjasta enemmän, mutta kenties sinne tänne poukkoileminen latisti kokemustani eniten juuri tällä hetkellä. Mielenkiinto pysyi kuitenkin hyvin yllä loppuun asti. Kirjan kansikuva on todella kaunis. Juuri se ja kirjan nimi saivatkin minut tarttumaan tähän kehuttuun ja palkittuun ranskalaisromaaniin. Kirjaa suosittelen erityisesti koskettavien tarinoiden ystäville.