Venla Jyrkinen: Kumppanina koira

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 238 s.

Tarinallinen ja tunteikas tietokirja kaikille koiraihmisille.

Sekarotuinen Humu pistää eläinlääkäriopiskelijan elämän sekaisin ja saa tunteet aaltoilemaan. Vähitellen kumppanukset alkavat ymmärtää toisiaan paremmin ja hankaluuksiin hankkiutuvasta rasittavasta riiviöstä kasvaa tärkeä tuki omistajalleen. Yhteiset kokemukset tekevät parivaljakosta erottamattoman, aina viimeiseen yhteiseen matkaan asti.

Kumppanina koira on eläinlääkärin asiantuntemuksella ja koiranomistajan samaistuttavuudella kerrottu tarina koiran kanssa jaetusta matkasta. Se tarjoaa tietoa, tukea ja lohtua koiranomistajille, koirasta haaveileville sekä rakkaimmasta kumppanistaan jo luopumaan joutuneille.

Oma arvioni: Kotini on ollut koiraton jo kolmentoista vuoden ajan. Kun jaoin elämäni iloineen ja suruineen uskollisen ja parhaimman ystäväni, koiran kanssa, elämäni oli kokonaisuudessaan huomattavasti täydempää kuin nyt. Humun tarinaa lukiessani monet ihanat muistot vuosista rakkaiden tassuterapeuttieni kanssa nousivat mieleeni ja lämmittivät sydäntäni. Mutta samalla muistin myös ne monet huolestuttavat ja pelottavatkin hetket, jolloin karvaisilla kavereilla ei ollutkaan kaikki hyvin, Luopumisen tuskakin tuli iholle, niin koskettavasti Jyrkinen siitä kirjoittaa. Samaistumiskohtia tässä elämänmakuisessa tarinassa siis todellakin riitti. Teksti sai minut vuoroin nauramaan ja vuoroin itkemään, joten suosittelen tämän kirjan lukemista kaikille todellisille koiraihmisille ja koiran hankintaa harkitseville, mutta varoitan: nenäliinoja todennäköisesti tarvitaan. 

Tämän hienon, tunnerikkaan ja informatiivisen tietokirjan luettuani mietin: kunpa voisin vielä joskus saada kumppanikseni ja elämäni ilostuttajaksi koiran Siitä haaveilen, vaikka se ei ainakaan tällä hetkellä mahdollista olekaan. Onneksi on olemassa tällaisia tarinoita ja koira-aiheisia keskusteluryhmiä.