Juha T. Hakala: Oivallus – Ratkaiseva välähdys ja mitä siitä tiedetään

 

Kustantaja: Alma Talent
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 235 s.

Oivallus, heureka, ahaa-elämys: välähdyksenomainen hetki, joka ilmestyy kuin salama kirkkaalta taivaalta ratkaisemaan mieltä puristavan pinteen. Ilman oivalluksia lukemattomat keksinnöt, innovaatiot ja muut työelämää mullistaneet ja arkeamme sujuvoittaneet aikaansaannokset olisivat jääneet syntymättä. Mutta mitä oivaltamisen hetkellä todella tapahtuu? Entä millaiset tilanteet ja olosuhteet usein johtavat ratkaisevaan oivallukseen? Voiko idean syntymistä edesauttaa omalla toiminnallaan?

Kirja raottaa oivalluksen salaperäistä verhoa niin viimeisimmän aivotutkimuksen kuin oivaltamisen kokemuksen näkökulmasta.

Oma arvioni: Se, että oivaltaa jotakin uutta, on varmasti tuttu tunne jokaiselle meistä. Harvoin tulemme kuitenkaan ajatelleeksi, mitä oivaltaminen oikeastaan on ja mitä aivoissamme oivaltamisen huikealla hetkellä tapahtuu. Kiinnostava kysymys on sekin, voivatko koneet oivaltaa asioita. Muun muassa tällaisia kysymyksiä pohtii kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala tässä oivallusta monipuolisesti ja myös käytännönläheisesti tarkastelevassa teoksessaan. 

Vaikka kaikki oivallukset eivät jää historiaan samalla tavoin kuin vaikkapa Newtonin pudonnut omena tai Arkhimedeen amme, kuka tahansa voi saada oivalluksen melkeinpä milloin tahansa. Se voi syttyä välähdyksenomaisesti tai kypsyä mielessä pitkään. Usein oivallus edellyttää joutilaisuutta.

 

"Voidaksemme lisätä hyvinvointiamme, voidaksemme lisätä oivalluksia ja niiden myötä luovuuttamme, tarvitsemme paitsi pysähtymistä ja tilannearviota myös työelämän ja jopa elämäntapamme vakavaa arviointia” 


Jos haluat antaa tilaa oivalluksille, lue tämä inspiroiva kirja.