Juuso Juutinen: Jos me tästä selvitään

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Äänikirjan kesto: 8 h 10 min
Lukija: Markus Järvenpää

Tarina pienen lapsen vakavasta sairaudesta ja siitä, miten menettämisen pelko sai isän kasvamaan ihmisenä.

"Istun poikani viereen ja otan häntä kädestä. Hän on silmin nähden väsynyt. Tunnen, kuinka pieni ja hento ote puristaa sormeani. Vilkaisen takana istuvaa puolisoani ja näen, kuinka poissa tolaltaan hän on. Yritämme pärjätä juuri saamamme tiedon kanssa. Sitä on mahdoton hyväksyä, mutta se on kuitenkin totuus."

Juuso Juutisen perheen elämä mullistui esikoispojan ollessa puolivuotias. Sitkeän flunssan takaa paljastui harvinainen, täydellisen immuunikadon aiheuttava geenimutaatio. Yhtäkkiä mikä tahansa bakteeri tai virus saattoi olla kohtalokas. Alkoi kilpajuoksu kuolemaa vastaan, kilpajuoksu, jonka aikana Juuson piti kohdata itsensä, jotta voisi olla parhaiten tukena lapselleen, puolisolleen ja itselleen.

Jos me tästä selvitään kertoo kuolemanpelosta, syyllisyydentunteesta ja epävarmuudesta, vanhemmuuden mukanaan tuomasta vastuusta sekä elämän pienistä iloista. Mutta enemmän kuin mistään se kertoo pohjattomasta rakkaudesta.

Oma arvioni: Tämä on tuoreen isän näkökulmasta kerrottu koskettava tositarina pienen pojan ja hänen perheensä kamppailusta aikaa vastaan. Tunteiden kirjo on kirjassa todella vahvasti läsnä ja tarinaa oli mahdotonta kuunnella kuivin silmin. Voin kuvitella teoksen tarjoavan todella tärkeää vertaistukea vaikeasti sairaiden lasten vanhemmille epävarmassa ja epätoivoiseltakin tuntuvassa tilanteessa. 

Kaikesta epävarmuudesta ja kipuilusta huolimatta Juutisen kirjoittama päiväkirjamainen ja elokuvallisen tarkka kuvaus on onneksi kuitenkin  myös hieno tarina selviytymisestä ja ihmisenä kasvamisesta ja mielestäni todella upea muistutus siitä, että niin kauan kuin on elämää, on myös toivoa. Kovia kokeneelle pienelle pojalle ja hänen vanhemmilleen toivon mahdollisimman valoisaa tulevaisuutta.