Kirja-arvio: Jarno Mällisen Käpylän idylli kertoo oireilevan avioerolapsen tarinan

Muusikkonakin tunnetun oululaisen Jarno Mällisen (s. 1965) neljännessä romaanissa toimittajana työskentelevä isä ja hänen alakouluikäinen poikansa Janne muuttavat eron jälkeen kerrostaloasuntoon Käpylään eräänä 1970-luvun alkupuolen kesänä.  Äiti on lähtenyt, joten ”miesten” on nyt pärjättävä kahdestaan. Jannen tulee huolehtia Köpi-koiran ulkoiluttamisesta, mutta seikkailu naapurinpojan Martin kanssa kiinnostaa häntä huomattavasti enemmän. Kielletyt paikat vetävät poikia puoleensa magneetin lailla. Lapsia varoitetaan niin läheisestä ratapihasta kuin moottoritiestäkin. Koskelan puhumattomasta ja vaarallisesta jengistäkin tiedetään, mutta pojat ovat sitä mieltä, että varoittelu on turhaa ja kieltäminen typerää. Vaikka isä onkin puhunut Jannelle toden puhumisen tärkeydestä, poika punoo valheita valheiden perään ja koettaa vierittää syitä myös ystävänsä niskoille. 

Jannea pelottaa ja hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi, mutta sitä hän ei halua paljastaa kenellekään.  Koiraihmisenä minun oli vaikea lukea kuvauksia koiran rääkkäämisestä. Oli kuitenkin lohdullista huomata, että Janne myös rakasti nelijalkaista ystäväänsä. Poika ei ollut läpikotaisin paha, vaan hän voi pahoin eikä ollut sopeutunut kohtaamiinsa muutoksiin.  

Vaikka romaanissa ei sinänsä muutamien päivien aikana kovin paljon tapahdukaan, lukijana aistii vahvasti, ettei kaikki ole sitä miltä äkkiseltään näyttää ja asioiden pelkää jollain tasolla eskaloituvan jatkuvasti. Aina ei ole myöskään  täysin selvää, mikä  on totta ja mikä kuvitelmaa. Mällinen taitaa tiiviin kerronnan, jossa turhia lauseita ei tarvita. Käpylän idyllissä asiat ilmaistaan koruttomasti, mutta sekin voi olla kaunista ja tarkkuudessaan parhaimmillaan musiikin kaltaista. Ajankuvaus oli minusta erityisen kiehtovaa, sillä itselläni ei ole kyseiseltä ajalta vielä muistikuvia, mutta etenkin ns. tavallisten ihmisten lähihistoria kiinnostaa minua kovasti. Jos siis etsit mielenkiintoista aikakusiromaania 1970-luvulta, voin suositella Käpylän idylli -romaania.  


Jarno Mällinen: Käpylän idylli

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 168 s.

P.S. Lämmin kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.