Kirja-arvio: Miia Laineen kesäisessä esikoisdekkarissa kuolema ei lomaile

Kun kesähuvilan rannasta löytyy ruumis, Emilia Jääpuron ja hänen perheensä lomasuunnitelmat menevät hetkessä uusiksi Nykyisin yksityisetsivänä työskentelevän Emilian on aika mennä entisten työkavereidensa avuksi Espoon poliisilaitokselle, jotta surmaaja saadaan selville. Vaikka perinteisesti Suomi kesällä hiljeneekin, kaikki rikolliset eivät kuitenkaan näytä lomailevan juhannuksenakaan. Tunnetun ja varakkaan yrittäjäperheen idyllin takaa löytyy yhtä ja toista, joten epäiltyjä riittää lähipiirissäkin. Tapaus on melko mutkikas, mutta lopulta selviää, kuka Henrin surmasi ja miksi.

Kirjassa on pääosin kepeä ja kesäinen tunnelma, joten lukeminen sujui leppoisasti tänä säältään varsin vaihtelevana heinäkuisena päivänä. Viihdyin melko verkkaisesti etenevän tarinan parissa hyvin, vaikka suuria yllätyksiä se ei loppujen lopuksi tarjonnutkaan. Ainoa isommin häiritsevä asia oli se, että henkilöiden nimet menivät tekstissä välillä sekaisin.  Lisäksi muutamat kielikuvat olivat mielestäni hieman turhankin omituisia.  

Pidin erityisesti siitä, että tässä dekkarissa murhan selvittämisen rinnalla kulki vahvana päähenkilön onnelliselta vaikuttava perhe-elämä. Emilian kohdallekin oli toki aiemmin osunut myös traumaattisia kokemuksia, joita sivuttiin nyt pintapuolisesti. Jossain määrin tarinaa lukiessa nousi mieleen Leena Lehtolaisen luoma suosittu hahmo, Maria Kallio. Kyllä minä mielelläni myös Emilian ja kumppaneiden edesottamuksista lisää luen, jos sarja saa jatkoa. Minusta espoolaisella Miia Laineella (s. 1974) vaikuttaisi olevan hyviä eväitä etenkin psykologisen jännityksen vahvistamiseen. 

Kaiken kaikkiaan Kuolema ei lomaile -dekkari on mielestäni mainiota kesäluettavaa kaikille jännityksen ystäville, jotka eivät kaipaa raakuutta ja verisiä yksityiskohtia. Jostain syystä tämä kirja jäi minulta viime kesänä lukematta, mutta olen iloinen "löydettyäni" sen nyt. 


Miia Laine: Kuolema ei lomaile

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 221 s.

P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.