Kirja-arvio: Reetta Huttusen Katsastusasenan novelleissa tirkistellään ja tullaan katsotuiksi

Tamperelainen infektiolääkäri Reetta Huttunen (s. 1972) tarkastelee ensimmäisessä novellikokoelmassaan ihmisiä lähietäisyydeltä ja intiimeinä hetkinä. Juuri silloin, kun kukaan ei odota tulevansa nähdyksi. Yllätyksellisissä ja absurdejakin elementtejä sisältävissä teksteissä etsitään ihmisyyden ja normaaliuuden rajoja tarjoten näkökulmia, joita lukija ei välttämättä ajattele löytävänsä. En ainakaan minä.  Siksi odotinkin läpi teoksen innokkaana, mitä seuraavat rivit paljastaisivat kulloinkin katsomisen kohteena olevista toimijoista. Isona kysymyksenä novelleissa pohditaan, kuka valtaa oikeastaan käyttää ja ketkä ovat puolestaan vallankäytön uhreja. 

Mielestäni kokoelman novellit olivat kautta linjan hyviä. Yksittäisiä suosikkeja en lähde nimeämään. Jokainen valitkoon vapaasti omat lempinovellinsa ja vieläpä henkilökohtaisin kriteerein. Pidin erityisesti kerronnan tiiviydestä ja huolitellusta kielellisestä ilmaisusta. Runoilijanakin kunnostautuneen Huttusen kirjoituksissa oli havaittavissa lyyrisyyttä myös näissä Katsastusaseman novelleissa.  

Jos etsit laadukkaita ja tuoreita kotimaisia novelleja, joissa on painavaakin sanottavaa, Reetta Huttusen Katsastusasema on minusta erinomainen valinta. Maltan tuskin odottaa, mitä Huttuselta seuraavaksi ilmestyy. 

Reetta Huttunen: Katsastusasema

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 197 s.

P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.