Kirjaesittely: Anne Salovaaran runomuotoisessa kertomuksessa seikkailee urhea sudenpentu Sahrami ystävineen

 

Anne Salovaara: Sahrami-sudenpentu ja suuri ulvonta

Kustantaja: Atrain & Nord
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 31 s.

Suloinen, punaturkkinen Sahrami-sudenpentu seikkailee ystäviensä kani Kanelin ja toukka Tummasiiven kanssa Suomen metsissä. Mutta, osaako sisukas pieni Sahrami ulvoa oikeiden susien lailla ja kutsua äänellään muun lauman apuun, kun suuri vaara uhkaa? Se selviää, kun luet Anne Salovaaran kirjoittaman ja kalevalamittaan riimittämän tarinan. Teoksen selkeästä ja värikkäästä kuvituksesta vastaa Iines Partanen. 


"Ulvoi, ärjyi pikkupentu,
miukui, maukui pörröturkki.
Kuono kohti aurinkoa,
tassut kiinni tantereessa:
Ouu uuu uu...!"


Tämän tuoreen pienille lapsille (3+) suunnatun runomuotoisen tarinan ajattomana viestinä on mielestäni se, että välillä vaatii todellista urheutta olla erilainen kuin muut. Sympaattinen kertomus osoittaa mielestäni hienosti myös sen, että tiukan paikan tullen itsestään voi löytää vahvuuksia, joita ei ennen tiennyt olevan olemassakaan. Rohkeus todellakin asuu sydämessä.  Kannustus ja päättäväisyys voivat viedä pitkälle, vaikka ihan joka tilanteessa olo ei niin rohkealta tuntuisikaan. 

On hienoa, että lapsille kirjoitetaan myös runomuotoisia tarinoita. Näin he pääsevät tutustumaan kielemme moni-ilmeisyyteen ja kukaties innostuvat runoilemaan itsekin.