Satu Rämö: Hildur

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 364 s. Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. 

Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään?

Oma arvioni: Pidin kovasti tästä uuden dekkarisarjan avausosasta, vaikka viime aikoina rikoskirjallisuuden lukeminen on jäänyt huomattavasti vähäisemmäksi kuin aiemmin. En halua enää juurikaan lukea kovin välivaltaisia ja ahdistavia kirjoja, ja onneksi Hildur tarjosi jännitystä, mutta ei mässäilyt raakuuksilla, vaikka rikoksia tapahtuikin. Islanti jylhine maisemineen on miljöönä kiehtova, ja Rämö kuvaa mielestäni ympäristöä ja islantilaista elämänmenoa hienosti. Myös kirjan keskeiset henkilöhahmot hieman poikkeuksellisine harrastuksineen ovat kiinnostavia ja heihin tutustun mielelläni vielä tarkemmin. Ilokseni sainkin sarjan seuraavan osan käsiini saman tien. Hildur siis koukutti aika voimakkaasti. Katsotaan, kuinka sarjan jatko-osien kanssa käy.