Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Äänikirjan kesto: 8 h 47 min
Lukijat: Arttu Kurttila, Tuomas Kyrö & Ella Pyhältö

Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo soturin tarinan.

Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee.

Aleksi taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Hän menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa.

Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä.

Oma arvioni: Kiinnostava ja koskettava henkilökuva suomalaisesta sotilaasta. Mielestäni teoksen moniäänisyyttä tukee hienosti se, että lukijoita on useita. Tätä hämmästyttävää tositarinaa kuunnellessa ei voi olla miettimättä, miksi emme vain voisi välittää toisistamme enemmän ja tapella vähemmän. Sodissa kun ei koskaan ole voittajia. Tämä puhutteleva teos herätti monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä. Jos etsit erilaista henkilökuvaa, Aleksi Suomesta on erinomainen valinta. Suosittelen.