Iida Rauma: Hävitys – Tapauskertomus

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 370 s.

Ihmisestä, joka melkein tuhottiin, kaupungista, joka on tuhottu moneen kertaan, planeetasta, jota tuhotaan juuri nyt.

Oma arvioni: Enpä muista hetkeen lukeneeni toista kirjaa, josta kirjoittaminen on tuntunut yhtä hankalalta kuin nyt. Sanottavaa olisi kyllä  paljonkin, mutta jotenkin tuntuu, etteivät mitkään sanat oikein riitä... 

Tämä Iida Rauman (s. 1984) kolmas romaani on hengästyttävä, hätkähdyttävä, vimmainen ja vakuuttava. Se herättää lukijassa vahvoja tunteita ja saa välillä lähes voimaan pahoin. Niin väkevästi kirjailija onnistuu kuvaamaan niin kouluväkivaltaa ja sen seurauksia, Turun kaupungin vuosisatojen aikana kohtaamaa tuhoa kuin nyt käynnissä olevaa ympäristökatastrofiakin. Yksityinen ja yleinen yhdistetään taidokkaasti toisiinsa, joten taustatyö on tehty huolellisesti. Kauneutta tarjoili vain kieli. Ihailen todella taitavaa murteen käyttöä.  Yllätyin siitä, kuinka rankka lukukokemus Hävitys lopulta oli, vaikka en mitään kevyttä tekstiä teoksesta aiemmin kuulemani perusteella toki odottanutkaan.

On surullista ja järkyttävää, kuinka loputonta kaikki paha, kuten kiusaaminen, nöyryyttäminen ja epäoikeudenmukaisuus tuntuvatkaan olevan. Minusta Hävitys on meille erinomainen muistutus siitä, että kaikesta tuhosta jää jäljet, joita on mahdoton unohtaa, vaikka haluaisikin. Näin uuden kouluvuoden alkaessa todellakin toivoisi, että jokaisella lapsella olisi joku luotettava aikuinen, jolle kertoa heti. jos joutuu kokemaan kouluväkivaltaa koulun oppilaiden tai henkilökunnan taholta. Kunpa yhdenkään lapsen tai nuoren ei tarvitsisi kokea jäävänsä ryhmän tuolle puolen. Mukaan kelpaamattomuus satuttaa aina. Valitettavasti kiusaamista on ollut aina, ja lähes aina on ollut myös joku, joka on sulkenut siltä silmänsä ja mahdollistanut näin osaltaan tuskan ja tuhon jatkumisen. 

Tämä vahva autofiktiivisen pohjan omaava yhteiskunnallinen romaani saa miettimään paljon myös lapsivihamielisyyttä nyky-Suomessa, mutta aihe ansaitsee oman perusteellisemman kirjoituksensa jossakin toisaalla. Iida Rauma: Hävitys – Tapauskertomus  on ehdottomasti kaunokirjallisuiden Finlandia-palkintonsa 2023 ansainnut. Toivon, että ainakin jokainen koulumaailmassa työskentelevä lukee sen.