Juhani Mattila: Onnea etsimässä - Mitä kaipaamme kun kaipaamme onnellisuutta

 

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 200 s.

Kirja ihmisenä olemisesta ja kaipuustamme merkityksellisyyteen

Jokainen haluaa tuntea itsensä onnelliseksi, ja tavoittelemme onnellisuutta monin tavoin. Joskus onni kuitenkin tuntuu vain pakenevan, ja joskus se on kuin huone, jonne ei ole avainta. Silloin ihminen on vaarassa uupua.

Psykiatri Juhani Mattila kuvaa vuosikymmenien terapeuttikokemuksellaan pyrkimystämme löytää elämäämme onni ja merkityksellisyys. Miten tunnistaa verhotutut kaipaukset ja elämänhalu, joka pitää meidät hengissä? Mitä voimme tehdä onnemme eteen? Onko onnellisuus kuin metsän sieni, joka samoillessa löydetään? Vai suhtaudummeko siihen kuin olympialaisten kultamitaliin, joka koettelemusten ja sitkeän harjoittelun jälkeen vihdoin saavutetaan? 

Oma arvioni: Tässä lukijaystävällisessä teoksessa onnea lähestytään ennen kaikkea yksilön omien tunteiden ja tarpeiden kautta. Mattilan mukaan voimme löytää onnemme kaipauksiemme tunnistamisen kautta. Samalla kirjassa kuitenkin tarkastellaan onnellisuuden tiellä olevia esteitä tai vähintäänkin haasteita. Pohdinnasta saa kiinnostavasti osansa myös onnelliseksi tulemisen pelko. Tiedätkö sinä, mitä elämääsi kaipaat; kenties merkitystä, hyväksyntää, turvallisuutta, rakkautta? Onni on oikeastaan varsin kokonaisvaltainen kokemus. Se rakentuu positiivisten kokemusten ja tunteiden luomalle perustalle. Onni ei myöskään ole kaikille sama - saati pysyvä tila. Se muuttuu ja saa uudenlaisia muotoja erilaisissa elämänvaiheissa. 

Kirja kannustaa lukijaa miettimään, mitä hän kaipaa. Omien tunteiden ja kokemusten reflektointi on avain parempaan itsetuntemukseen ja sitä kautta myös onnellisempaan elämään. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille onnea etsiville ja heille, jotka auttavat ja tukevat ihmisiä oman suunnan löytämisessä.