Kari Hotakainen: Opetuslapsi

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 250 s.

Marian tähänastinen elämä kiertyy kolmen päivän aikana vyyhdiksi, jonka purkaminen ja selvittäminen ajaa hänet hylätylle huoltoasemalle, entiselle työpaikalleen. Mukaansa hän sieppaa kolme ihmistä, joilta vaatii synnintunnustusta. Poliisin Karhuryhmä piirittää aseman.

Kolmen päivän aikana Maria tekee tilit selviksi tavalla, joka pakottaa myös lukijan miettimään elämän tarkoitusta, keskiluokkaisen elämäntyylin ongelmia ja omaa osaansa yhden aikakauden viimeisellä kielekkeellä.

Oma arvioni: Tämä Kari Hotakaisen 28. romaani on yllättävän raivoisa. Se on erinomainen osoitus kirjailijan tarkkanäköisyydestä ja todella terävästä kynästä. Tekstissä on tuttua lakonista ja sävyltään synkkää huumoria. Tämä romaani piti otteessaan tiukasti loppuun asti. Marian tarina sai miettimään muun muassa sitä, kuinka suuri yhteiskunnallinen ongelma ihmisten epätasa-arvoisuus onkaan. Kunpa ketään ei syrjäytettäisi. Romaanissa ollaan vahvasti pienen ihmisen puolella ja tekopyhyyttä vastaan.  Se on vahva kuvaus osattomuuden kokemisesta ja yhteyden etsimisestä. 

Jos etsit yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa ja samalla viihdyttävää romaania, Opetuslapsi on mielestäni erinomainen valinta. Suosittelen.