Matilda Levoranta: Totuus nuoruudesta

 

Kustantaja: Reuna
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 132 s.

Pakko pestä käsiä, uudestaan ja uudestaan. Nuorten mielenterveysongelmat ovat vakava aihe, josta puhutaan liian vähän. Totuus nuoruudesta kuvaa nuorten elämää ja tunteita voimakkaalla, vaikuttavalla ja samaistuttavalla tavalla. Nuoren omalla äänellä. 

14-vuotias Matilda Levoranta kertoo rohkeasti ja avoimesti pakko-oireista, epävarmuudesta, kateudesta, koulustressistä ja pelosta tulla tuomituksi. Hän toivoo kirjan herättävän keskustelua ja madaltavan nuorten kynnystä hakautua hoitoon. 

Oma arvioni: Kirjan aihe on todella tärkeä. On hyvä, että mielenterveyteen liittyvistä haasteista puhutaan avoimesti. Erityisen hienoa on mielestäni se, että tämän nuortenromaanin on kirjoittanut itse nuori, joka tietää omien kokemustensa kautta, millaisten ajatusten ja tunteiden kanssa monet nuoret tänä päivänä kamppailevat.  Ei ole helppoa yhdistää esimerkiksi tavoitteellista kilpaurheiluharrastusta ja koulunkäyntiä, kun samalla haluaisi viettää aikaansa myös ystävien kanssa, eikä perhettäkään voi unohtaa. 

Kirjan tarina osoittaa hyvin sen, ettei kukaan ole täydellinen, vaikka siltä välillä vaikuttaisikin. Jokaisella on omat ongelmansa, näkyvät ne sitten ulospäin tai eivät. Toivon todella, että Usvan esimerkin innoittamana ne nuoret, jotka kaipaavat apua uskaltaisivat sitä hakea ja kokisivat tulevansa aidosti kuulluiksi ja kohdatuiksi. 

Suosittelen tätä helppolukuista ja sanomaltaan tärkeää kirjaa erityisesti kaikille yläkouluikäisille, mutta ei sen lukeminen toki ole pahitteeksi vanhemmillekaan.