Leena Sainio: Kirjosiipi - puhe(e)tta puheesta

 

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 105 s.

Leena Sainion kolmas runokokoelma Kirjosiipi - puhe(e)tta puheesta keskittyy puheen merkitykseen tässä epävakaassa maailmassa. Hyvällä puhetaidolla pärjää pitkälle. Mutta kaikki eivät ole puheviestinnän mestareita. 

Kirjosiipi valottaa puhetta ja puhumista erityisesti sen nurjalta puolelta. Puheen- ja kielenkehityksen ongelmat, äänneviat, väärinymmärtäminen, ihmissuhdemykkyys ja eri syistä johtuva puheen katoaminen vaikeuttavat kommunikaatiota ja hankaloittavat elämää. 

Tärkeää teemaa lähestytään tunteella: kunnioittavasti ja herkästi, huumoria unohtamatta. 

Oma arvioni: Tämän puhuttelevan runokokoelman keskiössä on nimisikermä Kirjosiipi. Siinä kuvataan koskettavasti ja kaunistelematta sitä laajaa tunteiden kirjoa, jota äiti kokee, kun hänen lapsensa kielellinen kehitys ei etenekään normaalisti. Mutta, toisaalta Sainio kysyy kuitenkin aiheellisesti: "Kuka uskaltaa määritellä normaaliuden? Onko sitä edes? Runoissa tuodaan hienosti esille myös sitä, että besserwissereitä todellakin riittää. Silloin on tärkeintä olla syyllistymättä ja kuunnella ennen kaikkea oman sydämensä ääntä. 

Kokoelman runot osoittavat minusta varsin mainiosti, että puhe on vain osa kommunikaatiota. Kunpa meillä olisi enemmän aikaa ja halua pysähtyä kuuntelemaan mitä sanottavaa toisilla ihmisillä meille on, joko puheella ilmaistuna tai ilman puhetta. Mielestäni on todella hienoa, että vertaistukea on mahdollista tarjota myös tunnerikkaiden ja oivalluttavien runojen muodossa. Suosittelen tämän runoteoksen lukemista lämpimästi kaikille kommunikaatiosta ja sen haasteista kiinnostuneille.