Otto Tähkäpää & Ilpo Rybatzki: Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 124 s.

Tervetuloa matkalle tulevaisuuksiin!

Vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa, sitä voi tutkia. Mutta miten? Alakouluikäisille tarkoitettu tarinallinen tietokirja vie jännittävälle tutkimusmatkalle vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Seikkailua varten kirjan päähenkilön Telin on rakennettava aikakone! Matkan aikana maistetaan ilmasta tehtyä ruokaa, hypätään itseohjaavan robottiauton kyytiin, ihmetellään aikuisille maksettavaa viikkorahaa sekä tutustutaan puhuvaan tekoälyyn ja moneen muuhun tulevaisuuden erikoisuuteen.

Runsaan kuvituksen ja mukaansa tempaavan tarinan lisäksi kirja sisältää tietoa tulevaisuudesta ja tulevaisuudentutkimuksesta. Tarinan oheen sijoitellut tietoiskut sekä valmiit kysymykset ja pohdintatehtävät tarjoavat tekemistä ja keskusteltavaa koko perheelle.

Tämä alakouluikäisille uteliaille seikkailijoille suunnattu tarinallinen tietokirja valottaa minusta erilaisia tulevaisuuksia ja tulevaisuudentutkimusta jännittävällä ja uteliasta mieltä ruokkivalla tavalla. Telin ja hänen ystäviensä tutkimusmatkalla tutustutaan kiinnostavasti muun muassa megatrendeihin ja skenaarioihin, utopioita ja dystopioitakaan unohtamatta. 

Vaikka tulevaisuutta ei voikaan ennustaa, siihen kannattaa kuitenkin varautua ja valmistautua. Tämän kirjan avulla se on mukavaa ja mielenkiintoista. Siksi suosittelenkin kyseisen kysymyksiä esittävän ja pohdintoja aiheuttavan kirjan lukemista kaikille tuleville tulevaisuudentutkijoille. On se toki mielestäni viihdyttävää luettavaa, varsinkin mielikuva 100 C luokan oppilaista sai minut hymyilemään. Vaikka oppiminen jatkuukin läpi elämän, virallinen oppivelvollisuus ei ole sentään elinikäistä - siis ainakaan vielä, mutta eihän sitä tulevaisuudesta tiedä...

Mikäli tulevaisuuskasvatus kiinnostaa, tutustu Tulevaisuuskouluun.