Sirkku Ruutu & Hilkka Putkisaari (toim.): Toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys lyhytpsykoterapiassa

 

Kustantaja: Duodecim
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 226 s. 

Kirja esittelee terapiasuuntauksen, jonka taustalla on käsitys ihmisestä oman elämänsä ja tervehtymisprosessinsa aktiivisena toimijana, joka asettaa omista tarpeistaan käsin tavoitteensa omalle hyvinvoinnilleen.

Toipumisorientaation keskiössä ovat asiakkaan voimavarat, osallisuus, toiveikkuus, merkityksellisyyden kokemus, myönteiset tunteet ja positiivinen mielenterveys. Tämän terveyttä edistävän ajattelumallin mukaan riittävän hyvää elämää voi elää sairaudesta huolimatta. Tässä viitekehyksessä henkilökohtainen toipumisprosessi integroituu osaksi mielekästä elämäntarinaa ja tuottaa tyydytystä sairauden asettamista rajoituksista huolimatta.

Kirjan kohderyhmää ovat psykiatrinen ammattikunta, hoitajat ja lääkärit sekä psykologit ja psykoterapeutit. Myös muut kuin terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka tekevät matalan kynnyksen psykososiaalista tukityötä, hyötyvät kirjaan perehtymisestä.

Oma arvioni: Tämä teos on mielestäni selkeä ja monipuolinen johdatus sekä toipumisorientaatioon, ratkaisukeskeiseen työskentelyyn että lyhytpsykoterapiaan. Itselleni se toimi mainiona kertauksena etenkin ratkaisukeskeisyyden keskeisiin elementteihin, joihin tutustuin Positive Psychology Coach -opintojen aikana. Ilahduin siitä, kuinka monta tuttua harjoitusta kirjan sivuilta löysinkään. Toivon palaavani niiden pariin vielä monta kertaa. Suosittelen tätä teosta lämpimästi kaikille edellä mainituista teemoista kiinnostuneille.