Agneta Rahikainen: Edith Södergran – Elämä

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2023
Ruotsinkielinen alkuteos: Edith Södergran -Stjärnfångerskan  
Suomentanut: Jaana Nikula
Sivumäärä: 199 s.


Edith Södergranin (1892-1923) kuolemasta on kulunut jo sata vuotta, mutta hänen merkityksensä suomalaiselle runoudelle on sinä aikana vain kasvanut. Runoilijan lyhyen elämän varrelle osui useampi sota ja vallankumous, jotka jättivät jälkensä myös hänen omaäänisiin, uraauurtaviin ja ajattomiin teoksiinsa. Södergran tahtoi "seistä likinnä tulevaisuuden rajaa, ja hän hakikin vaikutteita aikansa suurista ideoista ja kirjallisuuden uusimmista liikkeistä. 

Södergranin ympärille on rakennettu myyttejä ehkä turhankin ahkerasti. Tässä kirjassa ne jätetään sikseen, ja esille nousee paitsi nerokas taiteilija myös itseironinen, epäsovinnainen ja huumorintajuinen nainen, joka oli vakaumuksessaan varma. 

Oma arvioni: Olen lukenut Södergranin runoja, joten nyt oli kiinnostavaa tutustua siihen, miten runoilijan mielenmaisema ja eletty elämä heijastuivat hänen kirjoittamiinsa teksteihin. Tämä todellisen Södergran -tuntijan kirjoittama elämäkerta oli kevyttä ja kiinnostavaa luettavaa, vaikka samaa ei voikaan sanoa varsinkaan siitä ajasta, jossa Edith eli. Jos historiallisista henkilöistä kirjoitetut elämäkerrat kiehtovat, suosittelen tarttumaan myös tähän tuoreeseen teokseen.