Eveliina Holmgren: Tyytyväisyys – Vastavoima jatkuvaa venymistä vaativalle työlle

 

Kustantaja: Tuuma
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 231 s.

Tuntuuko siltä, että työsi vaatii sinulta jatkuvaa venymistä? Kerrotko, kuinka työt rauhoittuvat ja venyminen hellittää kohta, viimeistään ensi kuussa? Entä odotetaanko työpaikallasi täysillä vetämistä ja itsensä likoon laittamista? Uskaltaako ääneen sanoa, jos ei itse jaksa olla alati kehittymässä?

Jatkuvan suorittamisen, itsensä alituisen haastamisen ja parhaan vaatimisen ihanne elää työelämässä vahvana. Moni tsemppaa vielä vähän, vaikka jo väsyttää – osa uuvuksiin saakka. Mitä jos maltillisemman kasvun tavoittelu johtaisikin pidemmällä aikavälillä parempiin tuloksiin?

Tässä kirjassa etsitään työssä koetusta tyytyväisyydestä vastapainoa työelämän venymiselle. Tyytyväisyyden näkökulma haastaa pohtimaan, milloin kohtuulliseen tyytyminen on viisainta ja milloin taas paremman tavoittelu kannattaa. Tällaisessa työelämässä osataan iloita aikaansaannoksista riittävän hyvän työn äärellä, mutta osataan myös puuttua tilanteisiin, joissa tyytyväisyyden rakentamiselle ei ole perusteita.

Oma arvioni: Aina ei tarvitse eikä kannata venyä, joten omien rajojen tunnistaminen ja niiden kunnioittaminen on tärkeää. Tätä lukijaystävällistä teosta lukiessaan ihminen alkaa varsin todennäköisesti pohtia suhdetta omaan työhönsä ja siihen, mikä voisi olla riittävän hyvää tyytyväisyyttä. Itselleni nousi mieleen myös universaalimpi kysymys: Olisiko nyt hyvä aika nauttia jopa työelämän suvantohetkistä, eikä vain suurista onnistumisista?  Toisaalta tätä kirjaa lukiessa tulee helposti miettineeksi sitäkin, miten ja milloin kokemiinsa epäkohtiin voisi puuttua. Tämä käytännönläheinen kirja tarjoaa meille kaikille eväitä tyytyväisyyden kulttuurin rakentamiselle sekä yksin että yhdessä. 

Jos koet, että työsi vaatii sinulta jatkuvaa venymistä, tämä kirja on juuri sinulle. Se osoittaa, että vähemmän voi hyvinkin olla enemmän, vaikka tämän päivän työelämässä ei usein vielä niin tunnuta ajateltavankaan.