Lisa Feldman Barrett: Seitsemän ja puoli oppia aivoista

 

Kustantaja: Tuuma
Julkaisuvuosi: 2023
Englanninkielinen alkuteos: Seven and a Half Lessons About the Brain
Suomentanut: Eija Tervonen
Sivumäärä: 182 s. 

Tiesitkö, että aivot eivät ole syntyneet ajattelua varten? Kurkkaa korvien väliin ja opi, kuinka aivosi oikeasti toimivat!

Tässä kirjassa tunnettu neurotutkija Lisa Feldman Barrett hälventää mystiikkaa harmaan massan ympäriltä. Kirjan seitsemän lyhyttä ja yleistajuista kirjoitusta – sekä  yksi tiivis tarina aivojen evoluutiosta – tarjoavat  ajatusmaailmaa avartavan katsauksen neurotieteisiin.

Kirjasta selviää, miten aivot ovat kehittyneet ja rakentuneet, miksi aivojen rakenteella on merkitystä ja miten sinunkin aivosi työskentelevät yhdessä muiden ihmisten aivojen kanssa ja luovat kaiken, mitä koet. Samalla selviää, miksi on syytä hylätä ihmisen käyttäytymistä määrittävät yleiset myytit, kuten ajatus liskoaivoista tai vastakkainasettelu ajatusten ja tunteiden tai jopa biologisten ominaisuuksien ja kasvatuksen välillä. Kirja on täynnä yllätyksiä, huumoria ja tärkeitä huomioita, jotka vaikuttavat merkittävästi ihmisenä olemiseen.

Oma arvioni: Professori Lisa Feldman Barrett (PhD) on maailmanlaajuisesti arvostettu neurotieteen tutkija. Tämän teoksen esseet ovat yleistajuisia, yllätyksellisiä ja viihdyttäviä. Ne haastavat lukijaa ajattelemaan itseään ja omaa toimintaansa erilaisissa tilanteissa. Samalla kirjoitukset kääntävät huomiotamme kuitenkin myös pois itsestämme kohti ihmislajia kokonaisuudessaan. Kirjoitukset muistuttavat meitä muun muassa siitä, että vaikka aivomme eivät olekaan eläinkunnan suurimmat eivätkä objektiivisesti ajatellen parhaimmatkaan, ovat ne kuitenkin arvokkaat antaessaan meille kyvyn rakentaa sivilisaatiota. Kääntöpuolena on toki se, että aivojen avulla voimme myös repiä toisemme riekaleiksi, sillä sekä vahvuuksiemme että heikkouksiemme alkuperä on juuri aivoissamme. Mielestäni ihmisaivojen hienous kiteytyy erinomaisesti seuraavassa lauseessa:

”Aivot yksinkertaisesti tekevät meistä epätäydellisen upeita ihmisiä.”


Jos olet ajatellut, että aivot ovat syntyneet nimenomaan ajattelua varten ja oletat tuntevasi aivosi hyvin, tämän kirjan lukemisen jälkeen saatat hyvinkin ajatella monista asioista  hieman toisin kuin aiemmin.