Minna Rytisalo & Tommi Kinnunen: Huokauksia luokasta

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 480 s.

Terävää ajatuksenvaihtoa koulumaailman muutoksista. 

Huokauksia luokasta koostuu noin vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, siitä kuinka hienoa on raottaa ovia kielen ja kirjallisuuden maailmaan ja nähdä kuinka nuoret löytävät omat vahvuutensa. Työtä varjostavat kuitenkin rakenteellisen haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat, joiden taustalla ovat opetussuunnitelman, ylioppilaslautakunnan ja korkeakoulujen vaatimukset sekä jatkuva uudistusten kierre. 

Peilatessaan ajatuksiaan he myös avautuvat toisilleen ja lukijalle. tarjoavat ratkaisuja, kertovat kirjailijantyöstä, maailmantilaan kohdistuvista huolista – ja vähän myös koirista ja omenapuista.

Oma arvioni: Erinomainen kirja tämän päivän koulumaailman kipupisteistä ja opettajan työn varjoisista puolista. Kahden kokeneen opettaja-kirjailijan kokemuksista lukiessani en voinut juuri muuta kuin nyökytellä. Niin tutuilta sekä opettajan työn hienoudet että sen jatkuvasti lisääntyvät vaatimukset ja jatkuva kamppailu riittämättömien resurssien kanssa tuntuivat, vaikka itse toiminkin avoimessa yliopistossa tuntiopettajana enkä Kinnusen ja Rytisalon tavoin äidinkielenopettajana lukiossa. On surullista, että monet opettajat uupuvat ja lukuisat opiskelijat eivät voi hyvin. En kuitenkaan yhtään ihmettele. sillä niin paljon paineita on molempien ryhmien harteille kasattu. Opettajat ansaitsivat nyt vihdoinkin jatkuvien uudistusten sijaan opetusrauhan ja opiskelijat rauhan kasvaa ilman, että jatkuvasti on mietittävä tulevaisuutta pitkälle huomisen yli. 


"Minut on isolla rahalla koulutettu äikänopettajaksi, ja siinä työssä olen jopa huonoimmillani kohtuullisen hyvä. Sosiaalityöntekijänä, jumppaohjaajana tai terapeuttina olen parhaimmillanikin aivan surkea."

         - Tommi Kinnunen

"En tiedä sinusta, mutta minua ei ole koulutettu kaikkea tätä varten. Opiskelin suomea 1900-luvulla. En opiskellut, miten viilleltyihin käsivarsiin pitäisi suhtautua."

         - Minna Rytisalo 


Ajatus siitä, että opettaja hoitaa ongelman kuin ongelman onkin kerta kaikkiaan kestämätön. Myös kotien on hoidettava oma osansa ja päättäjien kannettava vastuuta. Opettajakin on vain ihminen, ja hänelläkin on muuta elämää kuin työnsä, vaikka kaikki eivät tunnu niin ajattelevankaan.

Vaikka tämä kirja oli periaatteessa isoilta teemoiltaan raskastakin luettavaa, suorastaan ahmin tekstiä. En ole suuri kirjeenvaihtokirjojen ystävä, mutta tätä kirjeenvaihtoa seurasin uteliaana. Odotin malttamattomana, mitä mielenkiintoista seuraava kirje sisältäisi. Kirjeissä oli paljon painavaa asiaa opettajanpöydän takaa, mutta niissä käsiteltiin kiinnostavasti myös kirjailijuutta ja kirjoittamista. Pidin kovasti myös siitä, että kirjeissä oli läsnä arki kaikissa sävyissään. Ja huumoriakin niistä löytyi. Jos voisin lukea vain yhden tietokirjan vuoden aikana, olisi valintani ehdottomasti Huokauksia luokasta. Se kosketti ja resonoi minussa todella voimakkaasti. Toivon tämän teoksen todellakin ravistelevan päättäjien ajattelumalleja ja herättelevän myös vanhempia. Kirja on suuri hätähuuto, jonka soisi jokaisen kuulevan.