Satu Vasantola: Kun isä osti Merenkurkun

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 256 s.


"Tämä matka päättyy pian, ja se on minun syytäni."

Juhannusviikolla isä katoaa tanssikengät mukanaan. Katoaminen ei tule tyttärelle yllätyksenä, sillä tutut merkit ovat olleet luettavissa jo jonkin aikaa: ravit, kravatti sekä puheet olemattomista miljoonista ja kostosta, jota laman sairastuttama isä suunnittelee.

Tytär lähtee isänsä perään. Alkaa matka halki kesäisen Suomen. Sen aika tytär joutuu kohtaamaan paitsi isän maniajaksojen värittämän menneisyyden myös kaikki ne kipeät muistot, jotka tämän sairauden varjossa vietetty lapsuus on synnyttänyt. Nekin, jotka keho muistaa vaikka mieli ei.

Kun isä osti Merenkurkun on riipaisevan kaunis romaani isästä ja tyttärestä, maailmojen erkanemisesta ja tarpeesta ymmärtää. 

Oma arvioni: Mielen hauraus ja muistin hataruus ovat tämän hajanaisia välähdyksiä vilisevän perheromaanin keskeisiä teemoja. Samalla, kun tytär etsii isäänsä, hän yrittää löytää myös syitä tämän sairaudelle. Asioita ei kaunistella, vaan ne kerrotaan raadollisen rehellisesti. Vasantola taitaa vaivattoman kerronnan. Tätä teosta lukiessa tulee kuitenkin selväksi, että hoitoon pääseminen on usein todella vaikeaa. On surullista, etteivät kaikki saa apua ajoissa, ja perheet kokevat usein jäävänsä yksin.