Aarno Malin: Mies, jota ei uskottu

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 176 s.

Omakohtainen kertomus eksymisestä hoitojärjestelmän labyrinttiin.

Kipu alkoi kesälomalla. Liikunnallisen lukiolaispojan lonkkiin pesiytyi viiltävä särky, ja hänestä tuli hetkessä invalidi. Yhtä lamauttavia olivat lääkäreiden reaktiot: ei sinusta löydy mitään vikaa. Alkoi vuosia jatkunut mitätöinti ja luukulta toiselle juoksuttaminen, ja kivut vain jatkuivat.

Toimittaja Aarno Malinin tarina kuvaa pitkää taistelua hoidon ja ihmisarvoisen kohtelun löytämiseksi. Ajatuksia herättävä teos johdattaa hyvinvointivaltion varjoisammalle puolelle ja paljastaa kankean, mielivaltaisesti toimivan järjestelmän, joka ei ole heikoimpien puolella vaan heitä vastaan.

Oma arvioni: Olipa kirja. Se oli suorastaan pakko lukea ns. yhdellä istumalla. Vaikka en "juonipaljastuksista" yleensä tykkääkään, hyvä että kirjan alussa tämän tositarinan lopun kerrottiin olevan onnellinen. Muussa tapauksessa en välttämättä olisi tullut tarttuneeksi siihen juuri nyt. Mutta Aarnonkaan tapauksessa loppuratkaisu olisi voinut olla hyvinkin toisenlainen ilman miehen omaa sitkeyttä ja väsymätöntä taistelua byrokratian rattaissa.

Terveydenhuolto- ja sosiaaliturvajärjestelmämme kuin ei todellakaan ole niin toimiva kuin edelleen yleisesti ajatellaan. Tuntuu, että usein avun saanti ja asiallinen kohtelu ovat kiinni siitä, että kohdalle sattuu osumaan oikea henkilö. Jos ongelmia ei olisi, väliinputoajatkin puuttuisivat. Vaikka kaikkiin kipuihin ei löydykään välttämättä näkyvää syytä, on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että niitä pidetään aina todellisina. Omasta kokemuksestanikin tiedän, että vähättely ja naureskelu tuntuvat usein jopa pahemmalta kuin varsinainen fyysinen kipu. Ikävä kyllä, meitä joita ei syystä tai toisesta ole uskottu, on monia. Ja surullisinta on, etteivät kaikki saa apua ajoissa  ja siksi kaikissa tarinoissa ei ole myöskään onnellista loppua. 

Tällä kirjallaan Malin tarjoaa arvokasta vertaistukea ja toivoa "kohtalotovereilleen". Toivottavasti tämä kirja herättelee myös ammattiauttajat pohtimaan, kuinka he omia asiakkaitaan kohtaavat ja kohtelevat.