Joel Haahtela: Yö Whistlerin maalauksessa

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 175 s.Minä olin pelännyt koko ikäni
ja ollut aina astumaisillani pimeään,
tuntenut pakottavat neulat siivissä.

Mies on vakuuttunut, ettei elä pitkään. Viimeisenä tekonaan hän haluaa laatia ainutlaatuisen perhoskirjan. Työ johdattaa hänet erakoituneen perhoskerääjän luokse Pohjois-Englantiin, ja viiltävät muistot alkavat kertyä auki. 

Millaisten kuvitelmien varaan elämä rakentuu? Voiko ihminen koskaan olla vapaa?

Oma arvioni: Luin tätä Joel Haahtelan uusinta pienoisromaania marraskuisen illan hämäryydessä, rauhassa ja viipyillen, sillä koen, että juuri sillä tavalla tätä pohdiskelevaa teosta tulee lukeakin. Sen paikoin todella kaunis ja runollinen kielikin pääsee siten parhaiten oikeuksiinsa. Tarinan suuri kysymys kiteytyy mielestäni siihen, mille pohjalle elämäämme rakennamme. Onko olemassa totuuksia, voiko muistoihinsa luottaa? Saako sirpaleisesta tarinasta luotua eheän ja kauniin kokonaisuuden. Teoksessa puhutaan myös vapaudesta, mielen haavoittuvuudesta ja omaan maailmaan uppoutumisesta. Eikä kuolemaa, yksinäisyyttä ja rakkauttakaan sivuuteta. Lukuisine taideviittauksineen Yö Whistlerin maalauksessa oli kuin kulttuurintäyteinen matka historiaan. Sen viesti lukijalle on lohdullinen, sillä pimeän yön jälkeen sarastaa aina uusi aamu. 

Jos etsit kirjaa, joka aiheuttaa todennäköisesti syvällisiä filosofisia pohdintoja ja lumoaa kielellisesti, Joel Haahtelan Yö Whistlerin maalauksessa on minusta erinomainen valinta. Suosittelen.