Johanna Hulkko: Onnenpäiviä

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 187 s.

"Toisen pimeä, toisen valo."

/Joulukuu Oulussa 1970-luvulla: Hannele käy neljättä luokkaa ja kotona on kaikki hyvin. Silti talven pimetessä maailman rajat alkavat rakoilla, ja hän näkee ja kuulee asioita, joita ei ymmärrä. 

Onnenpäivät kuvaa oikukkaita koulupäiviä ja kirkkaasti valaistuja naapuruston ikkunoita. Kun jokin uhkaava kiristyy pakkaisen myötä, ei apua löydy suojatuimmastakaan paikasta. Turvan pettäessä lapsi suojelee itseään ja asettuu alttiiksi. Hänellä on jo omat salaisuutensa, mutta tärkeimmät niistä ovat toisten. 

Oma arvioni: Johanna Hulkon Botnia-palkittu Onnenpäiviä on vahva psykologinen romaani 1970-luvun lapsen maailmasta ja aikuisten salaisuuksista. Kirja on mielestäni todella puhutteleva. Siinä käsitellään aiheita, jotka ovat edelleen valitettavan ajankohtaisia. On muun muassa kiusaamista, tyttöjen välistä alistavaa valtapeliä ja manipulointia. On riipaisevaa lukea, kuinka onnenpäiviä voi yrittää ostaa rahalla. Kukapa ei haluaisi tulla hyväksytyksi, mutta sen soisi onnistuvan helpommin kuin romaanin tytöllä. Maailma on usein liian pelottava ja uhkaava paikka, mutta onneksi on mielikuvitusmaailma, johon voi paeta. 

Jos etsit romaania, joka jättää lukijaansa jäljen, Onnenpäiviä on hyvä valinta.