Lola Lorenzo & Barbara Lybeck: Lola

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 237 s.

"Ei, mun pitää nousta ylös, mun pitää olla vahva myös muille, jotka ovat mun tilanteessa, jotka ovat nuoria, jotka on hylätty, joilla ei ole perhettä, joilla ei ole mitään, Mä voin tehdä muutoksen."

Poikkeuksellisen avoin ja väkevä elämäkerta historian ensimmäisestä julkisesti transnaisena esiintyneestä somalialaisesta vie matkalle kulissien taakse. Lola syntyi Mogandishussa  1990 mutta muutti pian syntymänsä jälkeen Suomeen, Seitsemänvuotiaana hänet lähetettiin neljäksi vuodeksi Somaliaan oppimaan äidinkieltään, uskontoa ja arabian kieltä Myöhemmin hän loi uraa somalialaisten suosikkimaskeeraajana, jota lennätettiin töihin ympäri maailmaa. Vuonna 2013 Lola päätti kertoa avoimesti olevansa nainen. 

Lolan elämää ovat värittäneet rasismi, kiusaaminen, väkivalta ja hyväksikäyttö. Mutta Lola ei luovuta. Tukipilareiksi ovat löytyneet tiivis transyhteisö ja ballroom-kulttuuri, jonka näyttävissä esityksissä pääsee toteuttamaan itseään.  

Oma arvioni: Tämä tuore muistelmateos on väkevä kuvaus siitä, millaista on kasvaa ja elää erilaisten kulttuurien puristuksessa ja olla sekä perheen että somaliyhteisön hylkäämä ja ympärillä olevien ihmisten syrjimä. Lolan tarina on rankkaa luettavaa, mutta samalla se antaa kuitenkin myös toivoa kaikille "muottiin sopimattomille" ihmisille. Se voimaannuttaa. Vaatii valtavasti rohkeutta olla juuri sellainen kuin on, eikä oman yhteisön etsiminenkään ole välttämättä helppoa, mutta se kannattaa. Jokaisella ihmisellä on tarve tulla hyväksytyksi, kuulua johonkin ja toteuttaa itseään. Lolan tarina on mielestäni hyvä osoitus siitä, että unelmat voivat toteutua, vaikka aina ei toki siltä tuntuisikaan.