Maria Perho: Mielen perhosia

 

Kustantaja: Reuna
Julkaisuvuosi: 2023
Suomentanut: Juha Myllymäki
Sivumäärä: 143 s.

Tämän kirjan novellit ovat kuin pieniä akvarelleja ihmisistä eri elämänvaiheissa; toiset muistelevat lapsuuttaan, toisilla on kasvukipuja, ja jotkut seikkailevat sillä välillä, keski-iän kuohuissa. 

Suomalais-paraguaylainen kirjailija Maria Perho on asunut kolmessa eri maassa, kahdella mantereella. "Jos jotain olen oppinut – tai luulen oppineeni – niin sen, että ihmisten tunteet, haaveet ja perustarpeet ovat kaikkialla samat. Kulttuurit ovat kuin vaatteet, jotka puemme päälle, mutta niiden alta löytyy aina ihminen sekä jaloine että alhaisine piirteineen. Tämä on yksi niistä ajatuksista, joita yritän välittää lukijalle näiden tarinoiden kautta."

Oma arvioni: Tämä kirja valikoitui luottavakseni kiinnostusta herättävän nimen ja kauniin kansikuvan perusteella. Teoksen novellit osoittavat mielestäni mainiosti sen, kuinka maailmaa on mahdollista tarkastella monenlaisista näkökulmista. Tätä tukee myös se, että välillä ollaan Paraguayssa, välillä Suomessa. Joissakin novelleissa tapahtumapaikalla ei oikeastaan ole edes merkitystä. Aiheetkin vaihtelevat laidasta laitaan: menneisyyden muistelemisesta ennakkoluuloihin ja nuorten kasvukivuista yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Teoksen viimeinen novelli avaa kiinnostavasti maailmaa synesteetikon silmin. Jos olet kiinnostunut näkemään maailmaa toisin silmin, lue Mielen perhosia.