Markku Pääskynen: Niin kaunis on maa

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 184 s.

"Mä olen pimeä planeetta, mä saan valoni muualta."

Aliinan ja Onnin ystäväpariskunta katoaa illanistujaisten jälkeen kuin maan nielemänä. Huoli heistä kasvaa hiljalleen. Onnin olo on myös oudon eksynyt. kun ystävä, vahva ja itseriittoinen Tuomas, on äkisti poissa. Yksinäisillä kävelyretkillään pitkin Helsingin rantoja Onni uppoaa omaan menneisyyteensä ja pohtii symbioottista suhdettaan Tuomakseen. Loistavatko he molemmat vain lainavaloa?

Niin kaunis on maa on arvoituksellinen romaani nykyihmisen ratkaisevista valinnoista ja todellisuudesta, joka yllättäen nyrjähtää sijoiltaan. 

Oma arvioni: Markku Pölönen taitaa tiheän ilmaisun, jossa muutamalla sanalla kerrotaan jo paljon. Ja tulkinta on tarkkanäköistä. Romaani kutsuu lukijaansakin pohtimaan, miksi onkaan niin vaikeaa elää hyvin ja oikein. Tarina osoittaa, ettei ole välttämättä helppoa ymmärtää, kuinka monikasvoinen tuttukin ihminen voikaan olla sekä hyvässä että pahassa. Vaikka kirja on periaatteessa varsin nopealukuinen, kannattaa tarinan äärelle pysähtyä ja edetä rauhassa. Markku Pääskysen Niin kaunis on maa kun on yhtä yllätyksellinen kuin elämäkin ikuisine unelmineen, vaikeine valintoineen ja tuntemattomine tulevaisuuksineen.