Mikko Mattlar: Olli Ahvenlahti, piano

 

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 462 s. + 16 numeroimatonta kuvasivua

Pianisti, kapellimestari, säveltäjä ja sovittaja Olli Ahvenlahti käy elämäkerrassaan läpi koko 1960-luvulta alkaneen uransa musiikin ja viihteen parissa.

Helsingissä kasvaneen Ollin elämänura alkoi muotoutua seitsemänvuotiaana, kun vanhemmat istuttivat hänet pianon ääreen. Tie vei jo nuorena soittajaksi pääkaupungin jazzklubeille ja Love Recordsin klassikkolevyille. Sooloalbumit tekivät Ollista palkitun jazzmuusikon, mutta hän halusi toimia musiikin kentällä laaja-alaisemmin. 

Ollista tuli Vesa-Matti Loirin pitkäaikainen työpari ja Jean-Pierre Kuselan säestäjä Puppe. Pitkä ura television musiikkiohjelmissa huipentui virkaan Yleisradion kapellimestarina. Olli on esiintynyt jazzfestivaaleilla, johtanut orkestereita euroviisuissa ja tehnyt televisioon suosittuja musiikkiohjelmia.

Suomalaisen viihteen historiaa Ahvenlahti on seurannut aitiopaikalta ja tavannut kaikki alan keskeisimmät tekijät. Monet tarinat kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa julkisesti. 

Oma arvioni: Itse muistan Olli Ahvenlahden etenkin Puppena, mutta tämä tuore elämäkerta valottaa seikkaperäisesti Ahvenlahden pitkää ja monipuolista uraa musiikin ja viihteen parissa. Erityisen kiinnostavaa oli jälleen kerran lukea vuosikymmenistä, joilta ei itselle ole vielä muistoja kertynyt. Ennen kaikkea tartuin tähän teokseen kuitenkin siksi, että minullekin piano on elämäni soitin. Jazzia en ole kuitenkaan koskaan oikein ymmärtänyt, mutta luulenpa että otan kuunteluun jonkin Ollin levyn.