Pia Rendic: Poika joka ei osannut puhua

 

Kustantaja: Päivä
Julkaisuvuosi: 2023
Kuvittanut: Regia Rendic
Sivumäärä: 47 s.

Iikka on pieni poika, joka ei osaa puhua kuten muut lapset. Päiväkodissa kaverit nauravat Iikalle ja jättävät Iikan leikkien ulkopuolelle. Onneksi Iikalla on mummi, joka saa Iikan ymmärtämään, että Iikalla on oma supervoima, vähän kuin supersankareilla; hän osaa puhua käsillään!

Tämän tosipohjaisen, kehityksellisestä kielihäiriöstä kertovan kirjan kuvat ja teksti kertovat lapsilukijoille ymmärrettävästi ja helppotajuisesti siitä, miltä toisesta lapsesta tuntuu, kun hän ei osaa ilmaista itseään sanallisesti, kun hänelle nauretaan hänen yrittäessään puhua, tai kun muut eivät ota häntä mukaan leikkeihin. Samalla kirja antaa lapsille tietoa ja ymmärrystä siitä, mistä puhumattomuus tai epäselvä puhe johtuvat.

Oma arvioni: On todella hienoa, että pienille lapsille on kirjoitettu tosipohjainen tietokirja kehityksellisestä kielihäiriöstä. Tarinassa on kuitenkin myös sadunomainen osuus, joten luulenpa pienten lukijoiden viihtyvän sen parissa mainiosti. Uskon vahvasti siihen, että tarinoiden kautta lapset voivat oppia ymmärtämään erilaisuutta ja tulemaan paremmin toimeen toistensa kanssa ja sitä, että kaikki eivät välttämättä voi ilmaista itseään puhumalla kuten muut. Se ei kuitenkaan tee tällaisista lapsista muita huonompia. On tärkeää sanoittaa sitä, että jokainen lapsi on taitava, hänellä on monia vahvuuksia, kenties jopa joitakin erityisiä taitoja aivan kuten kirjan Iikalla. Jokainen lapsi on todellakin ihme. Hän haluaa kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Aikuisilla on velvollisuus huolehtia siitä.

Pidin aivan erityisesti siitä, että pienen erilaisen pojan tunteet tulivat kirjassa mainiosti esille. Siksi se sopiikin mielestäni erinomaisesti vertaistuen antajaksi kaikille kielihäiriöisille lapsille ja etenkin koskettavan esipuheen ansiosta myös heidän vanhemmilleen. Tämä teos sopii erinomaisesti myös varhaiskasvatukseen vaikkapa vuorovaikutus- ja kaveritaitojen opettelun tueksi. Kunpa yksikään lapsi ei joutuisi pilkkaavan naurun ja kiusaamisen kohteeksi puhumattomuutensa tai minkään muunkaan erityispiirteensä vuoksi.