Aino Juusola: Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 263 s.


Minkälaista tarinaa itsestäsi kannat mukanasi? Entä millainen on sukusi ja perheesi tarina ja miten se elää sinussa? Onko sinua kuvattu pienenä ujoksi ja araksi - tai villiksi ja hankalaksi? Oletko saanut suvultasi mallin yksin pärjäämisestä vai toisiin tukeutumisesta?

Aino Juusola kutsuu teoksessaan sanallistamaan näitä usein tiedostamattomiakin suhtautumistapoja, uskomuksia ja toimintamalleja. Sukupolvelta toiselle kantautuu itseymmärrykseemme monesti paljon sellaista, joka ei palvele meitä tänä päivänä - kuluttavia tunteita ja rajoittavia toiminnan tapoja. Toisaalta näkymättömänä perintönä voi saada myös paljon hyvää ja säilyttämisen arvoista.

Kun tulemme tietoiseksi näistä tarinoista, tunteista ja malleista, voimme pohtia mitä haluamme säilyttää, mitä muuttaa ja mistä päästää irti. Emme ole historiamme vankeja, vaan voimme kirjoittaa tarinamme uudelleen, löytää sisäisen turvan ja myötätunnon.


Oma arvioni: Oletko miettinyt, mikä on tehnyt sinusta sinut? Entä, millaisena haluat nähdä itsesi ja mitä asioita arvostat itsessäsi? 

Käsitykset itsestämme ovat rakentuneet vahvasti sen pohjalta, millaisia tarinoita olemme itsestämme kuulleet ja miten olemme kokeneet muiden määritelleen meidät niiden kautta. 
Tässä tuoreessa kirjassaan psykologi ja psykoterapeutti Aino Juusola puhuu paljon minuuden joustavuudesta. Emme ole yhtä ajatustemme, tunteidemme tai tarinoidemme kanssa, vaan minätarinoihimme kaivataan lisää joustavuutta. Sitä voimme tukea harjoittelemalla muun muassa näkökulman vaihtamisen taitoa. 

Tämä kirja auttaa lukijaa tunnistamaan omia tarinoitaan ja kyseenalaistamaan niiden todenperäisyyttä. Tarinat eivät estä meitä toimimasta haluamallamme tavalla tai toteuttamasta villeimpiäkään unelmiamme, jos emme ota niitä todesta ja samalla tee niistä faktoja. On hyvä sisäistää ajatus siitä, että tarina on kertojan mielessä. Se, millaista tarinaa kerromme itsellemme, vaikuttaa meihin ja niihin valintoihin, joita elämässä teemme ja mahdollisuuksiimme elää itsellemme tärkeiden arvojen mukaisesti. 

Tämän kirjan lukemisen jälkeen oivalsin entistä selvemmin, kuinka tarinat voivat olla sekä taakkamme että turvamme, riippuen tilanteista ja rooleistamme. Joka tapauksessa narratiivinen identiteettimme on jatkuvasti muuntuva ja muokkautuva. Valitsemme itse sen, mitä kannamme mukanamme menneiltä sukupolvilta, ja meidän tulee hyväksyä myös se, ettemme ole koskaan valmiita. 

Tämän kirjan luettuasi ja sen harjoitukset tehtyäsi voit halutessasi muuttaa oman minätarinasi. Pohdi siis, minkälaisen tarinan kanssa haluat jatkaa matkaasi. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille, jotka haluavat lähteä kietovalle ja tunnerikkaalle matkalle itseensä.