Hanna-Leena Ylinen: Tarha – Paljastuskertomus varhaiskasvatuksesta

Kustantaja: Kulttuurivihkot
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 90 s."Kylläpä tuo lapsi satuilee."
"Miks mun isä ja äiti tuli päiväkotiin riiteleen? Miks ne ei riidelly kotona?"
"Tänään on kaks ruskeenaamaa ja kaks valkonaamaa paikalla, yhteensä se on neljä."
"Ope, liian paha juttu. Kukaan ei haluu mua mukaan."

Anna työskentelee erityisavustajana esikoulussa ja kohtaa varhaiskasvatuksen karun arjen: erityislapsia ja erityisaikuisia, vihaa ja väkivallan uhkaa, alentavia kasvatusmetodeja. Onneksi on myös inhimillisiä työkavereita ja antoisia hetkiä lasten kanssa.

Viiltävä kuvaus on fiktiivinen, mutta pohjautuu kirjoittajan omiin kokemuksiin. Tarina herättää kysymyksiä muun muassa varhaiskasvatuksen resurssipulasta ja lasten yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Jotain pitäisi tehdä.

Oma arvioni: Viime aikoina on keskusteltu varhaiskasvatuksen olevan kriisissä. Alaa vaivaa paha henkilöstöpula, lapset jäävät usein ilman tarvitsemaansa tukea ja työntekijät uupuvat. Tarhassa Hanna-Leena Ylinen kuvaa kaunistelematta päiväkodin todellisuutta. Oli suorastaan pöyristyttävää lukea, kuinka törkeästi osa aikuisista kohteli lapsia ja puhui heistä. Tuli väistämättä mieleen, että he tarvitsisivat kipeästi0 positiivisen pedagogiikan oppeja. Kuinka paljon paremmin yhteisön jäsenet voisivat, jos kaikki kohtelisivat toisiaan kunnioittaen ja hyväksyvästi. Jokainen lapsi ja aikuinen ansaitsee tulla kohdatuksi arvokkaana yksilönä. Jos näin ei ole, jotain todellakin pitäisi tehdä.

Tämä kirja todellakin herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Lasten aitous ihastuttaa ja aikuisten empatiaköyhyys kauhistuttaa. Suosittelen tätä kirjaa kaikille kasvattajille ja opettajille.