Johanna Frondelius: Feminismiä ihan kaikille

 

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 203 s.

Feminismi ei ole vain naisten asia, mistä siinä todella on kysymys?

Feminismistä on vallalla monenlaisia – usein vääriä – käsityksiä. Johanna Frondelius avaa kirjassaan feminismin perusteita laajasti ja auttaa ymmärtämään siitä käytävää keskustelua. Kirja ravistelee vanhakantaisia ajatuksia ja selittää perinpohjaisesti ja ymmärrettävästi, miksi jokaisen pitäisi uskaltaa olla ylpeästi feministi. 

Frondelius kertoo tasa-arvoliikkeen synnystä ja sen eri aalloista läpi historian ja selvittää muun muassa intersektionaalisen feminismin käsitettä. Lisäksi hän antaa konkreettisia esimerkkejä arkielämän feminismistä ja patriarkaatin aiheuttamista ongelmista – feminismin kritiikkiä unohtamatta. 

Oma arvioni: Tämä on selkeä perusteos feminismin perusteista. Se valottaa lukijalle hyvin sitä, mistä kaikesta feminismissä onkaan kysymys. Vanhanaikaiset ajatusmallit saavat todellakin kyytiä – ja ihan syystä. Tämän kirjan esimerkit osoittavat mielestäni erinomaisesti sen, ettei Suomikaan ole niin tasa-arvoinen kuin helposti ajattelemme. Eteenpäin on toki päästy, mutta matkaa on vielä jäljellä. 

Asioiden ymmärtämistä lisää myös kirjasta löytyvä monipuolinen sanastokin. Siitä selviää muun muassa, mitä ableismi tai woke-aate tarkoittavat, jos ne eivät sattuisi olemaan lukijalle ennestään tuttuja. Suosittelen kirjan lukemista kaikille tasa-arvon edistämisestä kiinnostuneille – siis toivottavasti ihan kaikille.