Kirja-arvio: Hehku on ilmaisuvoimainen romaani tasa-arvon ja monimuotoisen ihmisyyden puolesta

Tamperelaisen Satu Lepistön toisen romaanin päähenkilöt Jari ja Lea ovat lähestymässä keski-ikää.  Pariskunta on ajautunut käännekohtaan, jonka kumpikin heistä kohtaa ennen kaikkea yksin yhteisestä menneisyydestä huolimatta. Tarinan keskiössä on oman sukupuolen kokeminen, sillä Jari oivaltaa olevansa transsukupuolinen ja Lea kipuilee puolestaan lapsettomuuden kanssa. 

Hehku on vahva ja elämänvoimaa tihkuva romaani tasa-arvon ja monimuotoisen ihmisyyden puolesta. Se osoittaa  yksilön kykenevän hehkumaan aidosti vain, jos hän uskaltaa ja voi elää elämäänsä juuri niin kuin on tarkoitettu. Yhteiskunnassa vallitsevat odotukset ja normit yrittävät kuitenkin jatkuvasti mahduttaa sekä miehiä että naisia tietynlaisiin muotteihin. Jos yksilö ei tunne olevansa yleisesti hyväksyttyjen oletusten mukainen, hän kokee usein todella musertavaa häpeää ja voimakasta syyllisyyttä. Pahimmillaan hän voi muuttua näkymättömäksi jopa itselleen. 

Hehku on mielestäni ilmaisultaan ja sanomaltaan vaikuttava romaani, joka rohkaisee ihmisiä tekemään tutkimusmatkan itseensä ja toteuttamaan sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla. Hehku kuuluu kaikille. 

Satu Lepistö: Hehku

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 255 s.


P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.