Kirja-arvio: Katja Meritähden esikoisromaanissa rakkaus ei pääty kuolemaan

Unessa kaikki on hyvin on lahtelaisen Katja Meritähden (s. 1970) vakuuttava esikoisromaani, jossa liikutaan eri henkilöiden matkassa ympäri maailmaa eri aikoina. Kirjan tapahtumat sijoittuvat niin Hollolaan, Viipuriin, New Yorkiin kuin Lontooseenkin ajoittuen 1920-luvulta aina 2010-luvun lopulle saakka. Oli kiehtovaa kurkistaa etenkin sellaisiin aikakausiin, joilla en ole itse elänyt. Siksi suosittelenkin romaania erityisesti kaikille historiallisten romaanien ystäville.

Annin, Paulin, Iidan ja Marikin, elämät sivuavat toisiaan kiinnostavalla ja koskettavalla tavalla, välillä yhdistyen, välillä eroten. Elämiin mahtuu paljon surua ja murhetta, mutta myös ilonpilkahduksia, rakkautta ja kaunista kaipausta. Lukiessani toivon monesti, että kunpa nyt menisi kaikki viimein hyvin. Eletyn ja arkisen elämän rinnalla romaanissa kulkee sujuvasti myös näkymätön maailma, joka kuvaa lukijalle hienosti haaveiden ja todellisuuden välisiä ristiriitoja. Ja sitä, kuinka riipivää tuska saattaa ollakaan. Onneksi sentään unessa kaikki voi edelleen olla hyvin...

Tällä Annin ja Paulin muistinpanoista inspiraationsa saaneella romaanilla on vahva ja lohtua tuova viesti: rakkauden ei tarvitse päättyä kuolemaan. Meritähti kirjoittaa kauniisti. Kieli on visuaalista, jopa maalauksellista. Kirjan kansikuvakin on mielestäni todella hieno. Jos en olisi saanut kirjaa luettavakseni muuta kautta, tuon kannen nähtyäni olisin varmasti tarttunut tähän teokseen. Unessa kaikki on hyvin on mielestäni ehdottomasti sekä kertomisen että lukemisen arvoinen tarina. 


Katja Meritähti: Unessa kaikki on hyvin

Kustantaja: Momentum Kirjat
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 236 s. 

P.S. Lämmin kiitos viestistä ja saamastani arvostelukappaleesta.