Kirja-arvio: Taiteilijaserkusten uusin teos tuo naisen esiin eri muodoissaan sanoin ja kuvin

"Seuraavaksi on suuni vuoro.
Hymy, itsemääräämisoikeus."


Kirjailija Katri Tapolan teksteissä nainen on liikkeessä ja jatkuvassa muutoksessa. Elinvoima ja rohkeus, tuska ja menetykset ovat kuin kerroksia ihmisessä. Vaikka kannamme mukanamme koko tähänastista elämäämme, tärkeintä on kuitenkin kyky jähmettymättömyyteen, sillä se mahdollistaa  uudeksi syntymisen. Ja sama monikerroksisuus näkyy myös Selja Raudaksen mustavalkoisissa kuvissa, joissa vanhasta kuoriutuu uusi – tämän taiteilijaserkusten luoman kolmannen yhteisteoksen nimen mukaisesti. 

Sekä runot että kuvat leikittelevät naisen identiteeteillä. Ne rikkovat rajoja, tarjoavat vaihtoehtoja ja antavat vapautta. Nainen ei muovaudu asenteiden, ympäristön tai kulttuurin mukaan. Eikä hän anna iän määritellä itseään. Naisesta on moneksi, hänestä on useita versioita. Ja vaikka elämä ei eheää olekaan, se on silti elämisen arvoista. Keveämpää, jos muistaa puhua itselleen lempeästi ja rohkenee toivoa. 
 

"Saadakseen mitä haluaa, 
täytyy ensin tietää, mitä se on." 


Tämä kiinnostava kokonaisuus on sekä runokirja että taideteos ja vieläpä varsin vaikuttava sellainen. Sanojen ja kuvien dialogi toimii teoksessa mielestäni erinomaisesti. Uskon, että Uusi  puhuttelee erityisesti sellaisia naisia, joita elämä ei ole kohdellut aina lempeällä kädellä. Kirjaa voisikin luonnehtia särkyneiden naisten voimakirjaksi. 

 

"Tehtävä: hajota, tulla ehjäksi."


Katri Tapola & Selja Raudas: Uusi

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 217 s.


P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.