Paolo Giordano: Tasmania

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2023
Italiankielinen alkuteos: Tasmania (2022)
Suomentanut: Leena Taavitsainen-Petäjä
Sivumäärä: 298 s.

Unohtumaton romaani ihmisyydestä, ilmastokriisistä, terrorismista ja poliittisesta muutoksesta

Nelikymppinen Paolo on varovainen ja elinvoimainen nuori mies. Hän uskoo, että tiede antaa hänelle kaikki vastaukset, mutta kohtaa vain kysymyksiä. Yhdessä häntä vanhemman Lorenzan ja poikansa kanssa hän matkustaa Pariisiin, jossa tutustuu pilvien muotoja tutkivaan professori Novelliin. 

Tasmania on romaani tulevaisuudesta. Hallinnan menettämisen pelko ja yllätys ovat aikamme tunteita, eikä kukaan osaa sanoittaa niitä yhtä voimakkaasti kuin Paolo Giordano. Itse kukin voi löytää itsensä tästä herkällä ja eloisalla tavalla ajassamme kiinni olevasta romaanista, koska jokainen meistää etsii omaa tasmaniaansa. Tasmania kertoo kriisistä, joka ei ole vain kirjan pariskunnan kriisi vaan koko sukupolvemme ja planeettamme. Se on suuri romaani – syvällinen, kiehtova ja polttavan ajankohtainen.

Oma arvioni: Tasmania on romaani, jossa suuria ja ajankohtaisia aiheita riittää. On ilmastonmuutosta ja sen aiheuttamaa lentohäpeää, terrorismia ja atomipommeja, parisuhdeongelmia ja lapsettomuutta. Etukäteen ajateltuna pelkäsin tarinan olevan liian hajanainen, mutta kirjailija osasi kuljettaa sitä sujuvasti aiheesta - tai pitäisi kai sanoa - kriisistä toiseen ja vieläpä eri puolilla maapalloa liikkuen. Eipä voi kuin hämmästellä, kuinka paljon maailma onkaan muuttunut suhteellisen lyhyessä ajassa. Ikävä kyllä, kehitys on monessa asiassa kulkenut kuitenkin ihan väärään suuntaan, eikä vähiten ihmisten piittaamattomuuden vuoksi. Olemme luulleet itsestämme liikoja. 

Jos et ole vielä kovin huolissasi oman ja koko planeettamme tulevaisuuden puolesta, saattaa tämän pohdintoja synnyttävän romaanin lukeminen aiheuttaa lisää ahdistusta. Se riski kannattaa mielestäni ehdottomasti ottaa, sillä Tasmania jättää lukijaansa jäljen.