Saara Nurmo: Vaitonaiset - Kirja suomalaisesta lähisuhdeväkivallasta
Kustantaja: Atena Julkaisuvuosi: 2023 Sivumäärä: 165 s. |
Pysäyttävät tositarinat kertovat lähisuhdeväkivallan merkeistä, seurauksista ja yleisyydestä.
Suomessa 47 prosenttia naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa. Vuosittain noin 20 naista kuolee lähisuhdeväkivallan uhrina. Vaitonaiset kertoo tästä julmasta todellisuudesta.
Huippusuositun Murha joka tapahtui -podcastin Saara Nurmo haastatteli selviytyjiä, omaisia ja asiantuntijoita. Tapauskertomukset antavat laajalle ilmiölle kasvot ja vievät lukijan syvälle sen taustoihin unohtamatta aiheen herkkyyttä.
Jokainen lyönti on liikaa. Jokainen henkisen väkivallan teko on liikaa. Jokainen meistä tuntee jonkun, jota on satutettu.
Oma arvioni: Tässä uutuuskirjassa pureudutaan lähisuhdeväkivallan syihin, ilmenemismuotoihin ja seurauksiin sekä väkivallasta selvinneiden naisten että väkivallan uhreja auttavien ammattilaisten silmin. On todella tärkeää, että tästä vakavasta ja vaikeasta aiheesta puhutaan, sillä väkivaltaiseen suhteeseen voi joutua ihan kuka tahansa. Kirjan keskeinen viesti onkin mielestäni se, että väkivallasta selviytyminen ja väkivallan lopettaminen alkaa hiljaisuuden rikkomisella. Vaikeneminen ei auta, vaikka se toki sinänsä ymmärrettävä ja varsin yleinen reaktio väkivallan kokemiseen onkin. Väkivaltaisesta suhteesta ei ole helppo irrottautua. Tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi on usein niin voimakas, että uhri on valmis kestämään manipulointia ja lyöntejä kerta toisensa jälkeen. Sekä uhrin että tekijän olisi tärkeää tiedostaa se, että väkivalta on aina väärin. Siinä on kysymys rikoksesta ja ihmisoikeusloukkauksesta, sillä jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen ihmissuhteeseen, jossa ei tarvitse pelätä.
Väkivallan kokeminen on aina traumatisoivaa. Se satuttaa monin tavoin niin fyysisesti kuin henkisestikin ja siitä toipuminen vie aikaa. Lohdullista on kuitenkin se, ettei koskaan ole liian myöhäistä hakea apua. Myös väkivallan kokeneiden läheisille kirjan kirjoittajalla on tärkeä viesti: Kuuntele ja usko, mitä läheisesi sinulle kertoo ja kiitä häntä rohkeudesta ja luottamuksesta. Tekijän näkökulmasta katsottuna väkivallan tunnistaminen omassa käyttäytymisessä on jo ensimmäinen askel kohti väkivallattomuutta. Väkivallalle on siis olemassa vaihtoehto.