Sean Ricks: Elämäni juoksu

 

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 163 s.

Sean Ricks elämän kintereillä

Sean Ricks on juossut koko elämänsä. Sean yritti juosta kiinni täydelliseltä kuulostavaa edesmennyttä isäänsä. Se epäonnistui. Hän pakeni sisällään vellovaa riittämättömyyden tunnetta, huijarisyndroomaa ja pahaa oloa. Turhaan. Hän inhosi nuoresta asti kehoaan ja yritti kaikin tavoin tehdä siitä paremman. Se haave polki ikuisesti paikallaan.

Sitten lokakuussa 2022 tapahtui jotain odottamatonta. Sean juoksi 50 kilometrin ultramaratonin Saariselän tuntureilla, läpi metsien, louhikoiden ja laajan erämaan ja koki suuren oivalluksen. 

Sean Ricksin omaelämäkerralliset tarinat kertovat ulospäin hyväntuulisesta tv-juontajasta, joka ajautui henkiseen ja fyysiseen umpikujaan. Elämäni juoksu on tarina onnistumisista ja epäonnistumisista – ja siitä, kuinka oppia rakastamaan ja hyväksymään itsensä. 

Elämäni juoksu on kutsu hitaampaan, kestävämpään ja armollisempaan elämään. Kun uskaltaa edetä omaa tahtiaan, voi mahdottomasta tulla mahdollista. 

Oma arvioni: Juokseminen on ollut juontaja Sean Ricksille arvokas oppitunti itsensä ymmärtämiseen ja oman keskeneräisyytensä hyväksymiseen. Hän on kokenut elämänsä varrella paljon ulkopuolisuutta ja riittämättömyyttä. Hän on ollut usein liian ankara itselleen ja ajatellut, että kaikesta on selvittävä yksin. Lapin erämaassa juoksemansa ultramaratonin aikana Sean Ricks kuitenkin oivalsi, että hänen on kuunneltava kehoaan. Tämä onkin hyvä muistutus ihan kenelle tahansa, sillä kukapa meistä ei kaipaisi hidastamista ja itsensä kuuntelemista. Elämän ei todellakaan tarvitse olla jatkuvaa suorittamista. Meillä on lupa myös haahuilla ja nautiskella. 

Elämäni juoksu kuvaa konkreettisesti pitkää juoksumatkaa, mutta se kertoo samalla myös kirjoittajan tähänastisesta elämästä, jonka  ilonaiheet ja kipupisteet tulevat rehellisyydessään lähelle lukijaa.  Kirja on mielestäni oivallinen osoitus siitä, kuinka hymyilevät kasvot eivät koskaan kerro ihmisen koko tarinaa.