Sonja Saarikoski: Naisvangit - Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 399 s.


Naisvangit on kirja rikoksesta ja rangaistuksesta, ihmisestä rikoksen takana ja tapahtumista sen ympärillä. Teos näyttää katkelmia hyvinvointivaltion näkymättömistä todellisuuksista, sieltä missä on totuttu selviämään keinolla millä hyvänsä.

Naisvangit on myös kuvaus laitoksista, vallasta ja sen käytöstä. Mikä vankilan tarkoitus on? Mitä on olla nainen miesten ehdoilla suunnitellussa vankilassa – osana vähemmistön vähemmistöä? Miten vankilassa muuttuu, ja miten vankila itse muuttuu?

Kymmenien vankien kertomuksissa nousevat esiin epäreilut lähtökohdat elämään, traumat, suru ja katumus, mutta myös toivo, tavallisuuden kaipuu, halu aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä.

Laajaan taustatyöhön ja haastatteluihin perustuva kirja tuo naisvangit ja vankilaelämän lähelle. Saarikoski on seurannut monia kirjansa henkilöitä tiiviisti lähes kolmen vuoden ajan. Ensimmäisen kosketuksensa naisvankilaan hän sai vuonna 2017 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttukeikalla. Kirjan aineistona on ollut myös tuhansia sivuja dokumentteja lastensuojelusta, poliisista, vankilasta ja terveydenhuollosta sekä lukuisia asiantuntijahaastatteluja.

Naisvangit sai vuoden 2023 Kanava-palkinnon ja oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas.

Oma arvioni: Naisvangit on vahva,  vaikuttava ja voimakkaita tunteita herättävä narratiivinen tietokirja naisvangeista, rikoksista, väkivallan kierteistä ja ylisukupolvisista traumoista. Tämä teos saa lukijan miettimään niin lastensuojelun kuin vankeinhuollonkin historiaa ja nykypäivää. Pidin erityisesti siitä, että naisvankien elämästä kerrotaan kaunistelematta mutta kuitenkin empaattisella otteella. Vaikka kirja on kaikkiaan hyvä, sen parasta antia ovat mielestäni kirjailijan analyyttiset jälkisanat, jossa suomalainen hyvinvointivaltio saa osakseen ansaitsemaansa kritiikkiä.  

Jos etsit puhuttelevaa tietokirjaa, lue Naisvangit. Suosittelen.